2020, l’any en què despertà el planeta

El 2020 sona, sens dubte, a un any futurístic. El canvi de número del calendari cristià s’estrena amb tempestes tropicals a l’estil Glòria, amb virus dignes dels millors films de terror i amb una geopolítica més complexa que mai. Mentrestant, a nivell generacional i individual, segur que ens fa brollar sentiments diversos però alhora compartits.

A aquells que vam néixer a la darrera dècada dels 90 (i aquí em permeto el luxe de fer de portaveu de la meva generació) som conscients que la propera dècada dels 20 simbolitzarà el pas de la joventut a l’edat adulta, ja que alguns ens plantarem més a prop dels quaranta anys que dels vint. Ja no valdrà anar allargant el carnet jove per passar les penes. Tempus fugit?

Doncs sí. Des del moment en què t’adones que els nous adolescents ja no saben qui és el Tomàtic del Club Súper3 ni han vist mai els dibuixos animats de 10+2 ni les famoses tres bessones de Roser Capdevila. Ho han canviat pels youtubers i pel reggaeton i per un estil musical coreà que no en recordo el nom. Veure com milers de nous joves romanen enganxats a les pantalles absorbits per nous estils musicals que no sembla que els aportin massa valors no és massa esperançador.

La gent posa els peus als seients del Rodalies, que acumula més retards que mai (amb les afegides destrosses del Glòria) i joves chonis o canis o com se’ls pugui anomenar, que xerren maleducadament i cridant, entren amb la música a tope al tren. Llavors penses que no hi ha res a fer. Que l’espècie humana a part de ser l’animal invasor més perillós del planeta a sobre és ruc (amb perdó pels pobres èquids que no en tenen la culpa que els emprem com a insult).

Els intents de canviar el planeta arriben tard i són incerts. La valentia de la jove sueca que s’ha plantat davant dels polítics crec que és d’admirar i que està servint per generar reflexió i un ric debat. Però lluny està per veure si aquestes accions tindran un impacte prou gran per canviar el rumb del planeta. Som tants i cal conscienciar-ne tants!

D’altra banda, els ajuntaments i governs diversos comencen a aplicar mesures contra l’ús de determinats vehicles titllats com a ‘contaminants’ (que vol dir que potser contaminen una mica més que els altres). Cada cop més disposar d’un vehicle privat surt més car. Adeu als cotxes? Si és així la revolució dels automòbils ha durat 100 anys escassos, però sembla que ha fet més mal que bé. De moment, i amb la xarxa de transport públic precària que tenim, sembla que les opcions de cotxe multiusuari prenen més força, en són exemple les companyies de motos que des de fa uns pocs anys han anat apareixent a la ciutat comtal.

Progrés a costa de què? Això és el que a la fi ens comencem a plantejar seriosament arribats al 2020. La borrasca Glòria que hem patit arreu del país no és res més que un recordatori que els humans tan sols som una espècie més d’aquest fràgil ecosistema que anomenem la Terra. Un avís (o potser un càstig) que ens diu que ho hem fet molt malament, que hem construït allà on no tocava i que hem alterat les dinàmiques climàtiques del planeta.

Ho deia Margalef, primer ecòleg de l’Estat espanyol, i reconegut universalment. «L’home no és només un problema per a si mateix, sinó també per a la biosfera en la qual li ha tocat viure».

Mentrestant, una nova alarma neguiteja el planeta. Un nou virus procedent dels quiròpters, amb un pangolí com a hoste intermediari, ha infectat els humans i està causant estralls a la Xina. Qui ho diria que una ratapinyada faria trontollar la dictadura del Partit Comunista del difunt Mao Zedong. Meravellosa natura. Mereix un capítol a part. Per veure està si acaba amb un ensurt i uns quants milers de morts o bé si esdevé una pandèmia com la que va suposar la pesta negra, que va matar un terç de la població europea. ¿És un mecanisme de la natura per a regular el creixement desmesurat de certes espècies? El temps ho dirà.

I amb l’excusa, aprofito per a desitjar-vos un bon any nou 2020!

ambient, natura,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>