A tu, emprenedor

Pensar a engegar un projecte i portar-lo a terme no és una tasca fàcil. Probablement, els qui ens hi hem trobat podríem explicar mil històries de superació d’obstacles. Podríem definir el concepte d’emprendre de maneres molt diferents, des de començar a fer alguna cosa difícil fins a descobrir quin és el millor camí per a gestionar recursos, innovant i assumint riscos en una realitat incerta, solucionar una necessitat a canvi d’un guany econòmic.

El que sí tinc clar és que, per tal d’avançar, ajuda molt tenir una mentalitat enfocada al lideratge. I no a qualsevol lideratge, sinó al lideratge intern. Em refereixo que si un dia les coses no surten com tu vols, siguis capaç de fer-te autocrítica tot respectant-te i valorant-te. O si un altre dia t’han fet enfadar, sàpigues trobar el camí de tornada a la teva integritat i a l’equilibri emocional.

Recordes algun cop que els teus nivells d’estrès estiguessin desbordats? O que l’angoixa de no saber si arribaries a final de mes afegida al què s’espera de mi o al què diran no t’ha deixat dormir? O potser, dubtar a nivells exasperats sobre si seguir amb el negoci o no
Aquells pensaments repetitius que salten en pilot automàtic i que costen tant d’aturar… no t’hi has trobat mai? Que pesada que és la ment, que en tantes ocasions ens saboteja!

Pensa una cosa: la incertesa és una de les grans pors a la que s’enfronta la humanitat. I sempre hi serà. La bona notícia és que la por es pot vèncer. Amb coratge i acció, que deia en Nelson Mandela. I tenia molta raó. Jo hi vull afegir la seguretat de saber per a què fas el que fas, tot creant un camí de petites passes que, com a mínim, dia rere dia sentis que realment estàs en el teu camí. Sinó, per a què?

La incertesa és una de les grans pors a què s’enfronta la humanitat. La bona notícia és que la por es pot vèncer.

La ment, com he dit, pot ser una forta sabotejadora… si no l’entrenem perquè treballi per nosaltres. La ment, en especial la part més jove evolutivament parlant, el neocòrtex, és una potent màquina de contrastar informació per a donar-nos la millor resposta en base a la informació que li donem. De cadascú de nosaltres depèn amb què l’alimentem. Deixa’m demanar-te una cosa: quins hàbits has canviat des  que has decidit emprendre?

Jo, personalment, el primer que vaig fer va ser treure la tele de casa. No vull dir que tu hagis de fer el mateix. Simplement, ho vaig fer per deixar de tenir inputs que em generessin por, ràbia i tristesa. Ja en tenia prou amb el que em succeïa dia rere dia.

La resistència més grossa que podem trobar en fer canvis en la nostra vida són les coses que ens diem a nosaltres mateixos. Tots tenim una manera de pensar constituïda per milers de creences de com suposadament han de ser les coses. Això dona sentit al que fem. En ocasions ens dona seguretat pensar en que si fem les coses com les fa tothom està bé. Pensar així, però, no és 100% mentalitat d’emprenedor.

Has sentit mai la frase «si s’ha fet així de tota la vida, per què ho hem de canviar ara?». Creus que obre portes o més aviat les tanca? El físic alemany Heissenberg (pare del principi de la incertesa) tenia una frase que deia així: «el que estudies ho canvies». En essència, vol dir que l’aprenentatge és acció, i això ja suposa un canvi. I un canvi que genera beneficis a nivell intern (com benestar, tranquil·litat o coherència) consolidat en l’adquisició i interiorització d’un hàbit, ens condueix a l’èxit. Això requereix de voluntat i perseverança. Ah! I tenir disciplina! Que no és res més que convertir-te en deixeble de tu mateix. És aquí quan comencem a ser líders.

Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>