Antics records ripollesos

Una tarda, passejant pel carrer Perdut de Ripoll, ens vam trobar en Joan Orriols Pujol, altrament conegut com a l’Antic o l’home del 600.

En Joan ha dedicat tota la vida a la forneria. De fet, el seu sobrenom d’Antic li ve del forn de Ca l’Antic, que era el nom del forn de casa seva. Segurament molts de vosaltres recordareu aquest emblemàtic forn per les boníssimes coques de pinyons pel pa negre, una de les seves especialitats.

En Joan, amb una barra de pa enorme

Explica que en el seu forn hi cabien cent pans de quilo. Tot i així, en aquella època —entre els anys 60 i 70— la competència era forta, perquè a la vila hi havia onze forns. I encara avui els recorda tots: Can Capdevila, Ca l’Arimany, la Compretiva, el Momotombo, el forn de Sant Eudald —també conegut com a Ca la Miss—, Ca l’Amiel, Can Piella, Can Selva, Ca l’Alabau, el Forn Modern i el forn de la seva família, Ca l’Antic. Cada un d’ells amb la seva especialitat i manera de fer, que els feien únics d’entre tots.

Respecte del seu forn, en Joan en guarda molts de records. Un dels que ens vol compartir és dels anys de la guerra civil. Quan ell encara era un nen, els rojos es van apoderar del forn unes setmanes per a poder oferir pa als soldats. Explica que el més curiós del cas fou el dia en què els rojos van abandonar el forn amb el pa a mig fer: aquell dia, el seu pare es va trobar els pans a punt per coure i encara en va treure profit.

Tot i que, com hem, vist el tema de la forneria forma part de la seva vida i per tant li encanta, val a dir que el seu objecte més preuat no és ni una pala de forner ni una pastadora: és el seu 600, que li dona l’altre dels seus sobrenoms. Aquest cotxe l’acompanya des de fa cinquanta-un anys, perquè li van matricular el 8 de febrer del 1969. Tal com veiem en la factura que trobareu a continuació, va adquirir l’auto per 63.300 pessetes. Comenta que encara recorda amb gran il·lusió el primer dia que el va portar a casa.

La factura del seu 600

El cotxe, però, tot i ser la joia més destacada, forma part d’una col·lecció de diverses antiguitats que ha adquirit. En Joan ens convida a entrar a casa seva i veiem el petit museu de música d’en Joan Orriols amb una gran diversitat d’aparells musicals: tocadiscs, cassets, gramoles… També en un altre racó del museu s’hi troben exposades antigues eines de fer pa, que com hem explicat, denoten el seu passat forner i la tradició de la seva família. Crida l’atenció la seva col·lecció de cotxes 600 en miniatura, que confirmen també el seu gust pel món del motor i per aquest model de cotxe que aprecia tant.

Com veiem en el seu museu i en la seva vida, l’Antic és un home de gustos diversos i amb gran afany per moltes activitats. Així doncs, conta orgullós que ha col·laborat en la Festa de la Sega de Gombrèn fent una barra de pa molt llarga. També té un premi de teatre —juntament amb altres ripollesos— rebut per la versió que varen interpretar de l’obra de teatre escrita Vedella amb bolets i presentada a província de Girona. Afeccionat a l’hort, al cant coral, a la història i a innumerables afeccions fan que en Joan sigui un ripollès ben conegut i inquiet.

Ens acomiadem al mateix carrer Perdut on ens hem trobat. Allà ens demana que ens fixem en la placa situada en aquest carrer, que explica la història del carrer que fou tapiat banda i banda durant la pesta.

Moltes gràcies, Joan, per explicar-nos tants de records i no deixis mai de fer tanta vida ripollesa.

En Joan de ca l’Antic amb el seu 600 blau
ca l'antic, ripoll, ripollès,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>