Apunts d’indumentària

A Catalunya, el segle XVIII —com a tot arreu— va triomfar la moda francesa; la confecció era primorosa i els vestits de mudar eren enriquits amb aplicació de blondes, cintes finament pintades a mà i amb borles d’argent i d’or. El domàs d’un sol to i els que eren tramats amb rams de flors blanques sobre fons unit; els colors, rosa i blau, foren els més apreciats per les catalanes. El cap s’adornava amb el graciós ret, fet amb seda o fil, estretament teixit que sostenís els cabells, i aguantat al cap per mitjà d’una randa, amb una gran llaçada damunt el front.

El conjunt del vestit típic català no és molt antic. Cal remarcar que el vestit camperol conegut com a típic no consta en la imatgeria popular setcentista ni vuitcentista. Els personatges que surten a les rajoles, al·leluies, capçaleres de romanços i d’altres espècies imatgeres no vesteixen la indumentària típica. Els únics documents d’imatgeria que poden facilitar alguna dada sobre el vestit són els exvots i les figuretes del pessebre però ambdues són modernes.

Els vestits típics  del Principat que es conserven fins als nostres dies són els de mitjans del segle XVIII (que corresponen a la moda de Lluís XVI de França) i fores usats molts anys pels pagesos rics.

Les dones, amb àmplies faldilles de seda, brocat o domàs decorades amb motius de flors policromades i molt sovint combinades de gipó (cosset) de seda o de vellut, o del mateix gènere de les faldilles; el ret al cap, el mocador de pit, les mitenes, els davantals i les sabates amb sivella, de taló mitja, o les espardenyes, que harmonitzen amb els vestits dels homes. El gec, i calces curtes, armilla, faixa, espardenyes (sabates, per mudar o de gala) i, al cap, el ret i la barretina vermella o morada o el ret usat sol i la barretina sola.

Aquesta indumentària té un segell propi que la diferencia de tots els vestits usats a la Península i a les Balears.

indumentària tradicional,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>