Art en un clic

Gaudir de l’art i entendre-la com a una eina de transformació personal i social és —o hauria de ser— l’objectiu de la cultura del segle XXI. Actualment tothom pot experimentar i viure l’art de moltes maneres diferents i des de plataformes completament diverses: un grafit al carrer, un film al cinema, una obra de teatre, una col·lecció d’un museu i una aplicació pel mòbil.

Tots us estareu demanant: «una aplicació per al mòbil?». Doncs sí, la cultura del segle XXI ha traspassat fronteres i tota l’art del món la podem veure en un sol clic. De quina manera? Doncs des d’una pàgina web passant per un filtre d’Instagram, un vídeo al Youtube o un mem de Twitter. Fins fa no pas tants anys, si volíem conèixer una obra d’art havíem de cercar-la als llibres especialitzats de la biblioteca, veure-la d’escallimpada en una pel·lícula o anar al lloc in situ. Però la globalització i les noves tecnologies han tingut un valor favorable per a la cultura, i ens han apropat tot allò que ens semblava tan lluny a les nostres mans.

Evidentment no és el mateix veure una obra d’art en una imatge d’internet que veure-la en directe exposada en el museu. Tampoc no és el mateix veure i sentir una òpera des del Gran Teatre del Liceu que fer-ho a l’estiu amb el cicles del Liceu a la fresca al mig d’una plaça del carrer. Amb això vull dir que, per damunt de tot, hem d’escollir sempre l’opció de viure l’art i la cultura en directe abans que des de la pantalla de la tauleta o del mòbil, perquè les sensacions que ens transmet el directe mai no les podrem experimentar amb la pantalla.

La globalització i les noves tecnologies han tingut un valor favorable per a la cultura: ens han apropat tot allò que ens semblava tan lluny a les nostres mans

Malauradament, no tothom tria l’opció ‘del directe’. Sobretot els més joves, que creixen en un món totalment tecnològic i cerquen la immediatesa. O la gent que, per desgràcia, té pocs recursos i no es pot permetre pagar 10€ per una entrada. I també el col·lectiu de persones que pateixen una discapacitat intel·lectual o física, i que no poden visitar un museu perquè hi ha massa soroll i gent i els afecta emocionalment, o perquè el lloc no està habilitat per a mobilitat reduïda. Tots aquests col·lectius, vulnerables o no, també han de tenir cabuda a la cultura. També han de tenir dret de viure-la. I si no ho poden fer en directe, sigui per les circumstàncies que siguin, les noves tecnologies poden ajudar-los i molt. I també poden ser un gran recurs per a totes aquelles persones que estudien l’art o que, si més no, volen aproximar-s’hi d’una manera més dinàmica i ràpida.

Així doncs, tota la societat pot gaudir de l’art en un sol clic. Per a tots els que estigueu interessats en descobrir l’art i la cultura de la vostra localitat o de qualsevol lloc del món, en aquest article us recomano diferents aplicacions, pàgines web i recursos tecnològics que us faran gaudir de l’art des del sofà de casa o des del viatge en tren fins al lloc de feina. Si feu clic al títol de cada aplicació, podeu entrar al web corresponent i descarregar-vos-la!

https://latira.cat/wp-content/uploads/2020/09/1web-laia.jpg
Cerca d’obres d’art de Ripoll al web de Google Arts&Culture. © Laia Cutrina

 

Google Arts & Culture

La trobareu tan en plataforma web com en aplicació gratuïta per al mòbil. Creada l’any 2011, és una de les plataformes més completes del món artisticotecnològic. Permet explorar obres de museus d’arreu del món; visitar-ne virtualment; cercar museus, exposicions i llocs patrimonials de la zona on ens trobem; cercar obres d’art per colors, temàtiques o anys; explorar amb l’Street View i unes ulleres de realitat augmentada el Taj Mahal, les piràmides d’Egipte o la Torre Eiffel com si hi estiguéssim al davant en 360º; i fins i tot, fer-nos una autofoto i que ens trobi una obra d’art que se’ns hi assembli! És una veritable enciclopèdia d’art a l’abast de tothom.

 

Second Canvas

És una plataforma que permet crear noves formes d’explorar les obres d’una col·lecció museística a través d’imatges en gran resolució i utilitzant un relat de marca multimèdia. Es troba en format d’aplicació per al mòbil i és gratuïta. Trobem diferents aplicacions de Second Canvas segons els museus que en disposen, com per exemple el Second Canvas Museu Nacional d’Art de Catalunya, que us permetrà explorar des dels frescos romànics fins a la fotografia més contemporània del nostre territori. També el trobareu amb el Museo del Prado, el Museo de Ciencias Naturales, el Museo de Altamira, el Pórtico de la Gloria, el Paris Musées, el Mauritshuis… Els detalls més interessants de les grans obres mestres de la història de l’art al vostre dispositiu mòbil!

 

DailyArt

Si sou dels que us agrada aprendre cada dia una cosa nova, aquesta app és per a vosaltres. L’aplicació us mostrarà de forma diària al vostre dispositiu mòbil una obra d’art. Cada dia una de diferent. La podreu ampliar, observar-ne els detalls i se us mostrarà la informació més essencial: autor, any, lloc on està exposada, descripció de l’obra i petites anècdotes. També us deixarà cercar obres d’art de les 3000 que hi té entrades, 780 biografies d’artistes i 500 col·leccions de museus. Cada dia, una petita dosi d’art.

 

AP Art History Flashcards

Els que trieu fer història de l’Art a la selectivitat ja us podeu descarregar aquesta aplicació! Conté 1146 targetes amb obres mestres, imatges i explicacions breus per a memoritzar les obres. L’aplicació completa té un cost de 32,99€, però també trobareu la versió gratuïta, que no ofereix tan contingut com la completa però inclou totes les opcions de cerca.

 

Street Art Cities

Si el que us agrada és l’art contemporani i quedar-vos perplexos mirant les pintures que ocupen tot un edifici modern, aquesta aplicació gratuïta per al mòbil us permetrà fer una cerca de la col·lecció d’art de carrer, conegut com a street art. En un mapa de diferents ciutats d’Europa i Amèrica, podreu localitzar els treballs fets per artistes emergents en diferents carrers de la ciutat. També hi trobareu rutes en bicicleta que us permetran explorar les pintures murals més impactants de cada localitat.

 

Smartify

Els joves l’anomenem el Shazam de l’Art, perquè de la mateixa manera que utilitzem el Shazam per a cercar de forma ràpida una cançó que està sonant a la ràdio o a la discoteca, l’aplicació Smartify farà el mateix però amb una obra d’art que trobem o visitem. De forma gratuïta, podrem fer una fotografia a una obra d’art i l’aplicació ens en donarà la informació necessària al moment. També pot servir com a audioguia, ja que permet fer-ne de diferents col·leccions de museus de tot el món.

 

Vota Arte–Artista o Artistilla

Aquesta aplicació en format mòbil neix d’una iniciativa per a donar a conèixer nous talents, nous artistes emergents que volen exposar les seves obres en format digital per saber-ne l’opinió del públic. Dins de l’aplicació podeu escriure ressenyes de qualsevol de les propostes penjades, fer les vostres crítiques i, si sou un artista, podreu penjar els vostres quadres o fotografies creant la vostra pròpia galeria d’art perquè la vegi qualsevol persona del món.

 

Art Quiz

En format de joc de taula i també per a aplicació mòbil gratuïta. És un joc en forma de col·lecció de preguntes de trivial per a posar-vos a prova amb un qüestionari de grans obres mestres. El joc té com a finalitat aportar informacions sobre obres de la Història de l’Art i veure quant de coneixement tenim sobre art. Que guanyi el millor!

 

Vibra – La Cultura dins teu

Aquesta aplicació mòbil gratuïta creada per la Generalitat de Catalunya serà la vostra agenda cultural catalana. Amb aquesta plataforma podreu descobrir el més nou en arts escèniques, concerts, exposicions, patrimoni i festes d’arreu de Catalunya. També us recomanarà noves experiències per a viure i visitar segons els vostres gustos. Amb un mapa interactiu podreu localitzar, també, les propostes culturals de la vostra localitat. I si no sabeu què fer o visitar durant el cap de setmana, a la pestanya Inspira’t hi ha un recomanador cultural per a trobar propostes i experiències molt diverses.

 

ClassicalArtShit

Si teniu ganes de riure i passar una bona estona podeu visitar aquest perfil d’Instagram. Hi trobareu quasi 2000 publicacions de mems basats en quadres, escultures o fotografies emblemàtiques i conegudes del món de l’art. Us fareu un tip de riure!

Després d’aquesta breu selecció d’aplicacions i llocs web artístics, no podia acabar sense recomanar-vos que visiteu ben sovint les pàgines web dels nostres museus locals. El Museu Nacional d’Art de Catalunya o el Museu Episcopal de Vic tenen a la vostra disposició un ventall d’obres explicades de totes les col·leccions i també visites virtuals per a passar una bona estona coneixent l’art del territori. No oblideu, tampoc, que el nostre Museu Etnogràfic de Ripoll fa poc ha actualitzat la seva pàgina web, i també la podem consultar per gaudir de diferents obres destacades que formen part del fons del museu i que ens expliquen la seva història.

El meu consell per a aquest inici de curs ben trasbalsat és que xafardegeu totes aquestes webs, aplicacions i perfils d’Instagram i així bombardar-vos de cultura en tot moment. Però, sobretot i per damunt de tot, feu l’esforç de visitar els museus locals, d’anar al cinema, d’assistir a una obra de teatre; en definitiva, de viure la cultura del nostre país que en aquests moments ens necessita tant. Salvem la cultura i gaudim de l’art.

actualitat, art, història, monestir de Ripoll,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>