Artteràpia nadalenca: expressió artística en família

2020. Un any que havia de ser prometedor. Un número que ens feia molta gràcia a tots. Però, des de març, les coses han canviat molt. I la covid ens ha ensenyat que els plans de futur, sovint, no sempre esdevenen tal com els havíem imaginat.

Aquestes festes no seran com les de cada any. De fet, alguna cosa tornarà a la normalitat d’abans del març del 2020? Crec que no. I tota aquesta situació ens ha de fer valorar el més important de les nostres vides: la família i nosaltres mateixos com a part d’ella.

És per aquest motiu que l’últim article del 2020 el volia dedicar a la família i a crear vincles afectius amb ella. L’art pot ser una bona forma de canalitzar totes les turbulentes emocions viscudes aquest any i, a través de l’artteràpia, les podem compartir i sentir-nos acompanyats.

L’artteràpia és una forma d’expressió artística que ens permet canalitzar les emocions i els sentiments a través de la creació d’una obra artística. És una pràctica que tothom pot desenvolupar, petits i grans, i encara és més interessant si es fa en família.

Els pròxims dies els passarem més a casa que no pas al carrer. Si voleu posar en pràctica l’artteràpia qualsevol tarda gèlida o durant la sobretaula del dinar de Nadal, aquí us proposo alguna activitat per a fer amb els de casa.

 

Desitjos en una copa

Per a brindar pel nou any 2021 a mitjanit, decorarem una copa de vidre amb diferents paraules que volem associar a aquest pròxim any. Per exemple salut, amor, família, viatges, aventures… tot el que desitjaríeu tenir aquest 2021. Per a fer-ho, necessitareu una copa de vidre o un vas, el recipient que vosaltres vulgueu. Decorareu l’exterior amb les paraules utilitzant els retoladors permanents especials per a escriure damunt del vidre (en trobareu de diferents colors i marques en establiments on venguin papereria i material escolar). Podeu combinar diferents tipografies de lletres i colors. També en podeu escriure una de més grossa (la paraula més significativa per a vosaltres) i d’altres més petites envoltant-les. Compareu les paraules que heu escrit amb la resta de membres de la família. Si voleu, us podeu posar d’acord, prèviament, per escriure les mateixes paraules o valors que hagueu escollit entre tots. Us recomano utilitzar un retolador daurat o combinat amb un de platejat, més adients per a la tipologia de festivitat.

 

Què signifiques per a mi?

Un joc dinàmic i ràpid per a posar en valor tot el que sentim vers els nostres. Cada membre de la família agafarà un foli de color (un de diferent per a cadascú) i posarà el seu nom en majúscules al mig del full, en horitzontal. Haureu de passar el full a la persona que tingueu asseguda a l’esquerra. Aquesta, en un minut, haurà d’escriure al voltant del vostre nom una frase, una paraula o un sentiment que defineixi com d’importants sou per ella o quines emocions viu a través vostre. Penseu que vosaltres rebreu també el full amb el nom d’algú. Passat un minut, donareu el full a la persona que
tingueu asseguda a l’esquerra i en rebreu un de nou que us donarà la persona que tingueu a la dreta. Així fins que rebeu el vostre altre cop. Llavors, llegiu en veu alta tot el que us hagin escrit per a compartir-ho amb la resta de família i presenciar l’estima que us teniu entre vosaltres.

Una emoció, un color

En aquesta ocasió, utilitzarem pintura acrílica i pinzells per a expressar, per una banda, com ens hem sentit durant el 2020; i per l’altra, quines emocions volem experimentar de cara al 2021. Necessitarem un llenç, un cartó o una làmina gruixuda. La dividirem en dues parts, pel mig. En una banda dibuixarem i pintarem un 2020 i les emocions viscudes en aquest any; a l’altra banda farem el mateix amb el 2021 i amb les coses que ens agradaria sentir. En acabar-lo, el deixem eixugar i reflexionem sobre els colors utilitzats en una part i altra. Hem fet servir els mateixos? Hi veiem alguna diferència important? Quina banda ens ha quedat més obscura i per què? Són algunes de les qüestions que us podeu formular tots junts. És una pràctica important per a entendre com ens hem sentit i com volem estar en un futur.

 

Joc de cartes

Per a jugar-hi en família o amb els amics, crearem una baralla de cartes amb cartolines de colors. Tallarem la cartolina en trossets petits i individuals, quadrats o rectangulars. A cada carta hi escriurem una pregunta personal, que permeti al membre de la família explicar una vivència o un sentiment. Podem escriure, a tall d’exemple: qui vaig trobar molt a faltar durant el confinament? Què m’agradaria fer d’aquí un any? Quina emoció descriu millor el meu estat d’ànim actual? Defineix-me en una paraula, etc. Podeu fer tantes cartes com vulgueu i les preguntes poden ser de tipologies molt diverses, per fer-ho més dinàmic i divertit. Un cop fetes, el joc consistirà en deixar una pila al mig i que cada membre de la família agafi una carta. L’haurà de llegir en veu alta i contestar la pregunta. Aprendre a gestionar i a expressar els nostres sentiments és difícil, però en forma de joc ens pot ajudar a fer-ho d’una manera més fàcil.

 

Estimada jo del futur…

Aquest exercici pot ser de caràcter individual —si volem que sigui una pràctica íntima— o també es pot fer en família si hi ha suficient confiança. Es tracta d’escriure una carta per a nosaltres mateixos el dia 31 de desembre. En ella hi evocarem totes les experiències viscudes durant el 2020 i descriurem tot el que voldríem que es complís i/o passés durant el 2021. Somnis, il·lusions, esperances, relacions personals, èxits professionals… Ho segellarem amb un sobre on hi escriurem el nostre nom. No podrem obrir la carta fins al 31 de desembre de 2021, quan ja hagi passat un any. En el moment de llegir-la, ho podem fer individualment o en veu alta amb la família. Comparem el que vam escriure amb el que ens ha succeït. Si us va sobrar espai a la carta, aprofiteu-lo per a escriure totes les coses bones que us han passat i que no havíeu imaginat ni escrit a la carta de l’any anterior. Podeu repetir l’activitat cada any.

https://images.pexels.com/photos/102127/pexels-photo-102127.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=750&w=1260

El vers de Nadal

És tradició que els més petits de la casa llegeixin el vers nadalenc que han après a l’escola. No obstant això, com a activitat familiar, cadascú pot fer un petit poema de Nadal i llegir-los junts durant el dinar del dia 25. Us podeu gravar en vídeo per a fer-ho arribar, també, a la família més llunyana o als que no han pogut venir a causa de les restriccions. Podeu fer una versió conjunta, escrivint el poema entre tots i llavors llegir un vers cadascú. El més bonic es poder-ho compartir amb els altres i gaudir de l’activitat junts.

 

Aquestes són algunes de les propostes d’artteràpia que podeu fer conjuntament aquestes festes. Podeu canviar-les o proposar-ne de noves per fer en família. L’objectiu sempre ha de ser canalitzar les emocions a través de l’art i poder-ho compartir amb els nostres.

No ha estat gents fàcil el 2020 i no sabem què ens depara el 2021. Probablement algú haurà perdut un ésser estimat per mor de la covid. És per això que cal estar més units que mai amb tots aquells que estimem. I demostrar com d’importants són per a nosaltres, a través de l’artteràpia o per qualsevol altre mitjà.

Finalment desitjar-vos unes bones festes i un 2021 ple d’esperança i amb noves normalitats!

artteràpia, família, nadal,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>