Caganell

Si cerquem Caganell a l’Enciclopèdia Catalana trobarem una referència al curs fluvial de la comarca del Pla de l’Estany. Però de ben segur que, tot d’una que sentiu aquest mot, a molts de vosaltres us ve al cap la popularment coneguda zona de Caganell de Ripoll.

L’Onomasticon Cataloniæ ens parla del torrent de Caganell, una petita riera que desaigua al Ter i que avui dia és el nom d’un mas.

Sigui com sigui, som molts els ripollesos que guardem antics records d’infantesa i de joventut viscuts a la zona de la guixera, també coneguda com a Caganell. Aquesta zona, tot i ser ara mateix una part tranquil·la i poc concorreguda de Ripoll, fou un dels espais d’oci i desconnexió més estilats d’ara fa uns anys.

Els nens de Caganell

Caganell tenia unes quantes cases i pisos. De fet hi havia la font de Caganell, de la qual agafa el nom: una font que, a més dels veïns de la zona, també oferia aigua als ripollesos i a les fàbriques de la zona. És interessant comentar que antigament a totes les fàbriques hi havia el costum de tenir un encarregat d’anar a cercar aigua a la font. La fàbrica de la Cotolla l’agafava, precisament, d’aquesta font.

La canalla que hi vivia, ara ja gran, recorda encara com n’era de concorreguda aquesta zona en aquells temps. Expliquen que era molt comú d’anar a passar la tarda a la font de Caganell.

En aquella època al barri també s’hi trobava una bassa, de la qual pràcticament totes les cases n’agafaven aigua. Ens explica en Carles Mauri i Riu, un dels nens que hi va créixer, que son pare va fer una barca per a navegar-hi, tal com podeu observar en la fotografia.

La petita embarcació construïda pel pare de Carles Mauri

La gent que hi vivia explica que, quan era menuda, a l’hivern quan glaçava, la bassa servia també per a patinar-hi. També recorden de fer tertúlia a les parets de la bassa, i que un cop de tant en tant es buidava i entre tots els veïns la feien neta.

Els nens de Caganell guarden el record de quan anaven una mica més amunt de la font, pujant per la ribera de Caganell i amb pedres i branques feien basses, les quals servien perquè molts de nostres ens hi poguéssim banyar a l’estiu.

Al barri també hi havia uns safareigs on s’hi anava a rentar la roba, a fer la bugada, i com ens diu la frase feta, a fer safareig.

Vista general de la vila de Ripoll. Fotografia: J. Mauri

Tal com veiem aquest era un barri ple d’oportunitats, ja que el fet de tenir la muntanya de Sant Antoni tan a prop també oferia un bon espai de joc per als més petits i una font de recursos que cada època de l’any regalava: mores, bolets, maduixes, l’arbre de Nadal…

A Caganell també hi havia la guixera anomenada Hiesos Ripoll, que donava feina a molta de gent. Així doncs, podem dir que Caganell fou una zona plena de vida que oferí grans records a molts de ripollesos.

I vosaltres, quins records en guardeu? Espero els vostres comentaris!

La fàbrica establerta a Caganell. Anys 1920-21 © ACRI150-44-N-4240
caganell, cotolla, fàbrica, font, ginebret, mas, mauri, riera, ripoll, sant antoni, torrent,
Publicat el

Comentaris

  • Jesus Mauri Riu diu:

    Me ha gustado mucho esta recopilacipn, que te agradezco mucho, soy Jesus Mauri Riu, el bebe de la barca con mi madre Teresa Riu, Pare Isaac Mauri i la avia Macarina Codina,
    Perdona per escriura en castella, es per les faltes de ortigrafia, ho sento !!!!

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>