Excursió per Camprodon: de la colònia Estebanell a Cavallera

Fitxa tècnica

Comú: Camprodon (Vall de Camprodon)
Sortida: Colònia Estebanell
Arribada: centre de Camprodon
Durada aproximada: 2 hores i mitja
Distància aproximada: 8 km
Dificultat: mitjana-baixa


L’excursió que us proposem surt de la Colònia Estebanell, puja al veïnat de Cavallera —amb magnífiques vistes a Sant Antoni— i baixa a Camprodon. Els menys de vuit quilòmetres es fan molt bé en dues hores i mitja, ja que la pujada forta és només durant els dos primers.

A la Colònia Estebanell, enfilem la carretera emportlanada que puja direcció Cavallera tot fent esses entre pastures amb bestiar. Tot pujant passem per sota can Pascal i, tot seguit ja comencen els prats més planers des d’on tenim una molt bona vista de la muntanya del davant, coronada per l’ermita de Sant Antoni. Seguim per la carretera deixant els trencants de mas Prat i de les Fonts. Arribem al peu de l’església romànica de Sant Miquel de Cavallera amb el cementiri i la rectoria enganxats.

Sant Miquel de Cavallera és una església romànica del comú de Camprodon. Està situada a la serra de Cavallera a la qual s’hi han adossat construccions més modernes com la rectoria, la sagristia i dependències del cementiri.

Poc després, deixem el trencant del Boscàs. La carretera torna a pujar en ziga-zaga, mig quilòmetre amunt, i la deixem quan trobem un pal indicador que ens fa entrar en una carretera de terra direcció a Camprodon. Aquí seguim marques grogues d’Itinerànnia, i blanques i grogues d’un PR i també el pal verd del Meridià Verd. A pocs metres a sobre, veiem el mas Pomer, una casa d’estil modernista abandonada i ruïnosa. Uns metres enllà, a l’esquerra, en un turó envoltat d’arbres, es troba l’alta torre de guaita de Cavallera, cada cop menys sencera. De seguida, passem per sota la casa del Puixeu, envoltada de parets de pedra seca.

Torre de guaita de Cavallera des del Puixeu.

Passat el Puixeu, arribem a una cruïlla amb el pal d’Itinerànnia R68. Deixem la carretera de terra que continua cap a Llanars tot agafant lleugerament a la dreta, direcció a Camprodon, un camí ample herbat. Tot resseguint els prats de pastura, gaudim de les vistes cap a Sant Antoni i, al fons, les muntanyes de Molló i Coll d’Ares. El corriol, marcat d’Itinerànnia i del PR, es va estrenyent i entra en una zona de mates de boix i petits roures per on baixa més d’un quilòmetre.

Un xic més avall, s’hi ajunta el camí que baixa de Serra Cavallera i el descens es fa més ràpid. Quan travessem un rec, ja sobre les cases de Camprodon, el camí va planejant més, tot resseguint una paret de pedra seca a la dreta que acaba uns quatre-cents metres després a la carretera que entra a Camprodon per sobre del pont de mas Ventós. D’allà es passa pel centre de Camprodon per a veure el pont. A tocar l’estació d’autobusos surt el camí que, paral·lel a la carretera C38, ens retorna la colònia Estebanell, que és a poc més d’un quilòmetre.

El Pont Nou de Camprodon es troba sobre el Ter, just després de la seva confluència amb el Ritort, que separa la Vila de Dalt (o nucli centrat pel monestir) de la Vila de Baix. El pont fou construït amb tota probabilitat entre el 1196 i el 1226, i refet en part el segle XIV, per tal de donar pas al camí de ferradura que conduïa a la Cerdanya.
camprodon, cavallera, colònia estebanell, mas pomer, pont nou, sant miquel de cavallera,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>