Canamillana

Aquests dies hem demanat als seguidors de Twitter de latira si saben dir-nos expressions i mots típicament ripollesos. Un dels mots que hi he trobat a faltar ha estat canamillana, un cuinat de patates i cols d’hivern esclafats i amanit amb rostes i suc de cansalada. Potser si us dic trinxat o col i patata sabreu de què us parlo. És un plat de muntanya que se sol menjar en ple hivern i ens fa recuperar tota l’energia que ens ha fet cremar el fred.

Una forma de crear paraules noves és mitjançant un procés anomenat composició. Dues o més paraules que funcionen per si soles s’ajunten i en fan una de nova. D’exemples n’hi ha a bastament: filferro, panxacontent, somiatruites, cellajunt, para-sol… La majoria conserven els dos accents perquè els parlants les concebem com a paraules compostes. Ara bé, amb el pas del temps és possible que aquestes paraules el perdin i fins i tot es deformin, com cansalada.

La canamillana, un plat típic d’hivern. © Fotografia: Catalunya Cuina (www.catalunyacuina.cat)

És el cas de la canamillana, una paraula en hores baixes a la nostra comarca i que precisament d’on n’és originària. Els dies d’hivern la trobarem escrita a la pissarra del Canaules i potser no la sentireu a dir entre la gent jove, que ara en diu col i patata o directament trinxat, sobretot pel fet que aquest producte es comercialitzi en molts de supermercats sota el nom de trinxat de la Cerdanya.

A col i patata li podria passar el que li ha passat a la coliflor: l’aglutinació total dels mots. També podria ser que passés com a Mallorca, que envien la conjunció al final i fan colflori; o com els valencians, que potser hi veuen més flor que col i en diuen floricol.

En qualsevol cas, a Ripoll fins fa uns anys canamillana era la paraula predominant. Però quin és el seu origen? Si us dic que és una barreja de tot el que us he parlat, potser ja n’esteu ensumant l’etimologia: cànem i llana. El procés de composició s’ha convertit en aglutinació perquè un dels dos mots ha perdut l’accent: les dues vocals de cànem han esdevingudes neutres i ara ja és, simplement, una paraula nova. Hi ha llocs que en diuen cànem i llana, a la nostra canamillana.

Podria ser que la textura ens hi recordés?

aglutinació, cansalada, català, composició, ripoll, trinxat,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>