La restauració de la capella del Remei de Dalt

Tot i la seva llunyania respecte del nucli urbà de Ripoll, la capella del Remei de Dalt és molt coneguda entre els ripollesos: devots de la Mare de Déu, caminants, boletaires, i també entre els amants d’anar en bicicleta de muntanya per les rodalies de l’ermita. 

De resultes de la Guerra Civil, l’any 1936, els edificis religiosos de la vila foren saquejats i malmesos. La capella del Remei no en fou una excepció. La preocupació per restaurar-la va gestar-se oficialment a partir d’un escrit publicat al Full Parroquial del 30 de setembre del 1945. Per a tirar endavant les obres es creà una comissió. Les millores s’iniciaren a final de setembre, gràcies a les aportacions dels residents al veïnat del Brucs. El periòdic Los Sitios de Gerona, en l’edició del 3 de novembre, es feu ressò de la campanya.

Grup de persones a l’exterior de la capella del Remei de Dalt (1910-20). © ACRI150-44-N-1577.

Per a sufragar les despeses que ocasionessin les obres, la comissió demanà l’ajut econòmic dels ripollesos. Tots els donatius que es fessin es publicarien en el Full Parroquial de la Parròquia de Santa Maria. Les aportacions es podien fer a títol individual o per mitjà de les col·lectes que habitualment es feien al monestir.

Els ripollesos col·laboraren de forma esplèndida. Els donatius més importants els feren Josep Botey, propietari de la fàbrica d’Agafallops, Josep Batista, director de la fàbrica del Pla, i Moisès Torrents, que donaren cadascú 1.000 pessetes. El Govern Civil de Girona n’hi aportà 500.

Aspecte que oferia l’ermita del Remei de Dalt després de la Guerra Civil espanyola (1945). © ACRI150-44-N-1578.

Un ripollès va pagar la imatge de la Verge, uns altres van regalar les rajoles necessàries per fer el paviment de la capella, i una família va regalar un joc de corporals, lavabo i purificador. L’abril de 1947 ja s’havia recollir una quantitat certament destacable, 22.400 pessetes, cosa que possibilità que les millores avancessin sense entrebancs.

La inauguració de les obres es va programar per al 12 d’octubre del 1947, festivitat de la Mare de Déu del Remei. Entre els actes que es van programar hi hauria la benedicció de la imatge i de l’ermita, una processó en què es traslladaria la imatge de la Verge des del monestir a la capella, un ofici solemne, sardanes a càrrec de la cobla Nova Ripollesa, i un sorteig d’un xai.

La capella ja restaurada. Any 1947. ©Ramon Ballús
La capella ja restaurada. Any 1947. ©Ramon Ballús.

Malauradament, un dia plujós, ennuvolat i fred obligà a suspendre els actes previstos a la intempèrie. L’assistència de públic va ser escassa. Mossèn Lluís Arnau, arxiprest de Santa Maria de Ripoll, va beneir la nova capella i la imatge.

Tot i el temps advers, els devots de la Mare de Déu del Remei van demanar que se li retés un homenatge el 16 de novembre. Una missa de comunió, una missa resada, el rosari, el cant de la Salve, i la rifa del xai van ser els principals actes.

Restauració de la capella del Remei de Dalt (1945). © ACRI150-44-N-659.

Malgrat que les obres es donaren gairebé per finalitzades, encara quedava per resoldre la qüestió econòmica. El gener del 1948 es va presentar l’estat de comptes; els ingressos sumaven 42.343 pessetes i les despeses 48.875 pessetes. Si no hagués estat pels nombrosos donatius, el dèficit hauria superat les 6.532 pessetes. 

Durant el 1948 les obres i els donatius continuaren. L’Ajuntament de la Parròquia de Ripoll va pagar les obres de construcció de la font, i Josep Vaquer la mà d’obra emprada i el paviment del porxo de la capella. 

Des d’aleshores fins a l’actualitat, l’aplec de la Mare de Déu del Remei s’ha celebrat ininterrompudament. Alhora, ha experimentat alguns canvis, propis de qualsevol festivitat.

La capella ja restaurada. Any 1947. ©Ramon Ballús
La capella ja restaurada. Any 1947. © Ramon Ballús

Les corals ripolleses de la Capella de Santa Maria i de les Filles de Maria van amenitzar les festa els anys 1948 i 1949. Tenim constància que l’aplec organitzat per la Colla de Caramellaires dels Brucs, durant els anys 1957 i 1959, constava de la missa, una audició de sardanes i el repartiment de truita de talls de cansalada amb pa entre els assistents. 

El 1972 la festa va ser més sonada, en commemorar-se el 25è aniversari de la restauració de la capella. L’octubre del 1977 va tenir lloc la inauguració de les obres de reparació de la teulada. L’any 1979 s’hi van dur a terme unes importants obres de consolidació.

Actualment, el Remei continua essent un indret entranyable per a molts ripollesos, que aprofiten qualsevol moment per a apropar-s’hi, i no estaria de més fer-ho, recordant que la Mare de Déu del Remei és invocada contra les epidèmies.

Actualment, la capella del Remei presenta un bon estat de conservació
Actualment, la capella del Remei presenta un bon estat de conservació.
capella, remei, ripoll, ripollès,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>