Consells per a un Nadal més sostenible

Arriben les festes de Nadal, una de les dates més assenyalades del nostre calendari. Malgrat que enguany les celebracions familiars estan marcades per la pandèmia de la covid-19, aquest període de l’any es caracteritza cada vegada més pel consumisme. El mateix consum incontrolat que duu a la pèrdua de biodiversitat i que afavoreix l’aparició de pandèmies. El peix que es mossega la cua. El gran mal de la societat humana.

Nadal no és el mateix per a tothom i cadascú el viu de maneres molt diverses. Des de famílies grans i ben unides, que aquest 2020 hauran de repensar la logística de les celebracions per no coincidir tots alhora, fins a famílies petites, famílies amb pocs recursos, famílies mal avingudes, persones sense família, detractors de Nadal… Però de forma generalitzada, Nadal és l’època dels grans àpats, d’acabar tips a petar entre neules i torrons després dels grans tiberis, que al nostre país patim encara més perquè a la diada de Nadal i a Sant Esteve molts els hem d’afegir el costum d’altres indrets de fer un gran sopar el 24 a la nit. I després Cap d’Any i Reis. I regals —sovint innecessaris— pertot arreu, i muntanyes d’embolcalls i de plàstics i avets mig secs al costat dels contenidors de paper. Un despropòsit? D’aquesta manera sens dubte que sí. Com podeu llavors celebrar unes festes més sostenibles?

 

Consumiu aliments de qualitat i de proximitat

La producció d’aliments suposa sempre un consum de recursos naturals. A aquests li hem d’afegir l’energia gastada en el seu transport i l’impacte en forma de gasos d’efecte hivernacle que aquests causen. La idea és senzilla: com més amunt de la xarxa tròfica i com més de lluny provingui l’aliment, més impacte per al medi. Per tant, el consell és també senzill: no menjar tanta de carn i consumir productes de quilòmetre zero o d’àmbit local i de temporada. Prioritzem així la qualitat sobre la quantitat.

 

No cal que feu tants regals

El Monestir de Santa Maria de Ripoll ofereix cada Nadal una decoració nadalenca espectacular. Això no obstant, la il·luminació festiva és una de les causes de l’augment de la despesa energètica
El Monestir de Santa Maria de Ripoll ofereix cada Nadal una decoració nadalenca espectacular. Això no obstant, la il·luminació festiva és una de les causes de l’augment de la despesa energètica

Durant les festes de Nadal moltes criatures es veuen sobresaturades de regals, el que es coneix com la síndrome del nen hiperregalat. Segons un estudi de la UOC, rebre massa regals fa que els nens no els apreciïn, que perdin la il·lusió i que es tornin més egoistes. Així doncs, els experts proposen la regla dels quatre regals, que consisteix a regalar alguna cosa per a llegir —que malauradament és un hàbit que està en perill—, una peça de roba o calçat, alguna cosa que realment els faci falta —si és que els fa falta alguna cosa— i, finalment, alguna joguina que desitgin. Prioritzeu joguines elaborades amb materials naturals, confeccionades de manera artesana i de proximitat: el comerç local us ho agrairà. D’altra banda, eviteu els regals sexistes i bèl·lics. Trenquem els rols masclistes i deixem que cada infant s’expressi com vulgui: que els nens que ho vulguin puguin jugar amb nines i les nenes a futbol.

 

Feu regals immaterials

Per als més grans, cal abandonar el materialisme de la societat, i que sovint ens porta a comprar coses innecessàries que gasten recursos que es podrien estalviar. Una bona opció és regalar experiències, com una estada a algun hostal del nostre territori, un bon massatge, un àpat a un restaurant, o alguna entrada per a veure alguna obra de teatre. Així de retruc donem suport al món de la cultura i de la restauració, que són alguns dels sectors que més estan patint aquesta pandèmia. I si no, per aquells que encara vulgueu ser més austers, regaleu la vostra amistat o elaboreu vosaltres mateixos algun detall amb materials reciclats o degradables.

 

Eviteu els embolcalls excessius i els plàstics d’un sol ús

L’escena d’una taula de Nadal amb unes estovalles d’un sol ús, copes de plàstic, estrelletes de plàstic al damunt la taula i tovallons de paper tintats ha de passar a la història. Cal que recuperem les estovalles i els tovallons brodats dels avis i una vaixella reutilitzable. D’altra banda, quan feu regals, procureu que no vagin embolcallats de plàstics innecessaris i embolcalleu-los amb paper reciclat o amb paper de diari: la sorpresa serà la mateixa.

 

Eviteu la molsa i les tradicionals plantes ornamentals

Les molses són un tipus de vegetació molt delicada que confereix humitat al sòl i evita l’erosió i dessecament del terreny, alhora que són un hàbitat per a molts animalons, com ara els tardígrads, popularment coneguts com a ossets d’aigua. Si ens l’enduem de forma massiva, perjudiquem l’ecosistema. Si se’n vol emprar per fer el pessebre, cal tenir en compte que hi ha una regulació sobre on, quan, com i de quina manera s’ha de collir. Així que si es volen evitar maldecaps, podem optar per estratègies més sostenibles com la d’emprar terra, fulles seques o reutilitzar la molsa d’un any a l’altre —ben seca pot durar tota la vida—. D’altra banda, les tradicionals plantes ornamentals com el galzeran, el vesc o el boix grèvol també tenen funcions molt importants en els ecosistemes i representen un aliment escàs i refugi de bestioles durant el fred hivern.

Carrers engalanats per Nadal a Bolonya (Itàlia)

Substituïu els avets de Nadal per espècies mediterrànies

Els arbres de Nadal emprats com a espècies ornamentals pertanyen a diverses varietats d’avet (Abies sp.) i de pícea (Picea sp.). Algunes d’aquestes les trobem de manera natural al nostre territori però no s’adapten bé al clima mediterrani, així que no té cap mena de sentit talar un arbre per a decorar-lo un mes a l’any ni tampoc plantar-ne un en un indret on el clima no és l’adequat i que després de la temporada nadalenca s’assequi i l’hàgim de llençar al punt verd o al punt de recollida d’avets. Amb una mica d’imaginació teniu moltes opcions per a decorar ca vostra amb materials reciclats. O per als qui teniu jardinet, podeu optar per plantar i decorar una espècie autòctona de l’àrea on viviu: una alzina, un llentiscle, un cirerer d’arboç o un ullastre. Segur que deixareu bocabadades les vostres amistats i podreu presumir una mica de coneixements sobre sostenibilitat i botànica.

 

Amb aquests petits consells i alguns d’altres que pugueu aplicar tot l’any, com l’estalvi energètic i d’aigua, aconseguireu viure unes festes de forma més sostenible, sense deixar de banda el medi ambient. I a poc a poc, mostrant aquests petits —però poderosos— canvis als vostres amics i familiars, els inspirareu perquè segueixin aquestes mesures i perquè siguin ells també exemples de sostenibilitat. I entre tots, ho farem tot.

consells, nadal, sostenibilitat,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>