Coses de gloses (3)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Que arribi l’agost, feixuc i mandrós… ens deien els Pets en un disc del 2004. D’aleshores ençà que dins el meu cap ressonen aquests pentasíl·labs enganxadissos de la tornada com un eco incessant cada cop que arriba el vuitè mes de l’any.

Aparquem una estona la xafogor i el mes d’agost i recuperem el fil de l’article de juliol on parlàvem dels tallers de glosa. I és que avui voldria posar en relleu el taller de Manlleu, que dinamitza el grup Oidà! i al qual assisteixo fidel cada dimecres. Per això fer, no hi ha mandra ni agost que valguin! Bé, de fet sí. D’agost n’hi ha i és un mes especial per al taller de glosa de Manlleu.

Els dimecres a les vuit del vespre a Manlleu es glosa, tot l’any, i d’això ja fa sis anys, que aviat és dit. El taller de glosa de Manlleu és una activitat oberta a tothom amb ganes de practicar o descobrir aquesta art meravellosa. Durant l’any, de setembre a juny, el taller de glosa es fa al Casal Boira Baixa, a Dalt Vila. Tanmateix, el dimecres després de Sant Joan la trobada de glosa es trasllada a l’Embarcador del Ter, per tal de fer glosa a la fresca i poder arribar a més gent.

Tallers de glosa del grup Oidà! de Cor de Carxofa, un dimecres d’estiu a Manlleu (Osona).

Durant anys l’Embarcador del Ter ha estat dinamitzat pel Grup de Defensa del Ter (GDT), que incloïa sempre a la seva programació l’activitat setmanal de Glosa de Lluna. Enguany, el GDT ja no regenta la guingueta de l’Embarcador. Malgrat que això ens entristeix i els donem suport total, la glosa segueix essent present els dimecres i el taller es continua fent. I, sigui dit de passada, cada any amb més participació. Gent d’arreu del territori s’atura a Manlleu a glosar els dimecres.

L’agost s’acaba, i amb la seva fi, les glosades al costat del Ter es traslladen al Casal Boira Baixa. Des d’aquí faig una crida perquè us animeu a venir-hi! Podeu portar el vostre instrument, o simplement venir i cantar. Fins i tot podeu venir i no dir res! La taula és grossa i la rotllana més.

Ai, l’agost! És temps de vacances per a molts. Per això, al Coses de gloses no podíem ser menys i ens hem afegit a la càrrega i la desídia d’aquest mes estiuenc fent una glosa una mica especial. No acabo de saber si nosaltres encara som de vacances o no, però les vocals i la melodia us asseguro que sí!

La a, la e, la i i la o diuen que, si tot va bé, ja tornaran per a la glosa de latira d’octubre, que per la glosa de setembre només es queda la u. U, com a lletra i u, com a nombre. Perquè sí, perquè a l’agost —per acabar-ho d’adobar—, sumo un número a les desenes d’anys que fa que la terra dona voltes al sol des que hi habito; i, a més, en el cas concret d’aquest any embrollat, el número que s’addiciona és un u.

Ja us he avisat de les peculiaritats de la glosa d’aquest mes, però el que no us he dit és que la galvana agostenca també m’ha impedit d’arribar a reunir les set síl·labes per vers que caracteritzen la majoria de gloses. Aquest cop n’hi haurà cinc. Pentasíl·labs, sí. Ara pla! Serà per la mandra o perquè la tornada dels Pets m’ha destirotat la mètrica?

 

3 + u.

Uns ulls clucs d’un nyu
u-ú-uh, lluny, un duc
turc, súmmum gurú
d’un bru, duu un cuc.

Un mur d’uns brucs tus
bub-bub, gruny, bum-bum
un múscul d’un rus
brusc surt. Punt. Un llum!

Tu, tu! Un cuscús?
pur gust lluu, xup-xup,
hummus, búrgul, lluç,
xucrut, suc… Mmmm! Mut!

Curull, d’un musc, muny,
muny… Brull d’un mul. Put
sulfurs, grums. Un juny.
Ups! Cu-cut, cu-cut.

Munts d’un rusc, zum-zum.
Uns brucs, just, un mur
llurs punys, nuls. Un núm.
cucurull d’un truc futur.

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=4tyjaJgA01Q” align=”center”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

cançó improvisada, català, corrandes, glosa, música, nyacres, romanço,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>