Coses de gloses (6)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]El temps passa de pressa i, sense adonar-nos-en, som al final d’aquest any enredat i peculiar. Fa uns dies que hem donat la benvinguda al mes de desembre, un mes carregat de tradició i que conté la porta d’entrada a una nova estació a través del dia més curt de l’any: el 21 de desembre. I és que ja podem dir altra volta que ha arribat un Nadal que a ca nostra s’expressa a través d’una sèrie de costums ben arrelats.

Les tradicions relacionades amb el Nadal són fruit tant d’influències paganes com cristianes que han perviscut al llarg del temps i que ens han arribat fins als nostres dies. Algunes amb més força i encert que d’altres. Per exemple, un costum que hem malinterpretat és el del culte al foc, que té molt de sentit en aquestes dates, quan succeeix el solstici d’hivern. En aquest solstici els nostres avantpassats encenien fogueres: creien que aquest foc donava força al sol perquè tornés a renéixer i assolís la seva plenitud en el solstici d’estiu. Aquest culte al foc ha quedat tristament substituït per les il·luminacions amb què es decoren les cases i carrers dels nostres pobles.

Ara bé, un dels costums més arrelats a les festes de Nadal és el de cantar cançons que evoquen l’esperit propi d’aquestes festes: les nadales. El costum de cantar-ne ve d’antic i tenim un abundant repertori de cançons nadalenques que, com totes les cançons tradicionals, hem de contribuir a transmetre i utilitzar. Antigament existia la tradició de cantar nadales al carrer i grups de joves les interpretaven de manera espontània i improvisada per manifestar l’alegria pròpia d’aquests dies. Aquest format havia tingut una funció de capta, ja que la intenció dels joves intèrprets era recaptar aliments o diners generalment per a fer un àpat en comú.

Les festes de Nadal són un moment àlgid també per a la glosa. En dies d’hivern i de fred exterior a les persones ens cal tenir cura i avivar el caliu interior. En aquest context, la glosa és el mitjà que ens permet recollir l’alegria, la nostàlgia, els excessos i la crítica de tot un any i d’aquests dies concrets i transformar-la en versos i cançons per donar peu a l’humor i la màgia.

Una mostra d’aquesta tradició que rau en la cançó improvisada són les corrandes que podem sentir en algunes adaptacions de l’obra dels Pastorets. En alguns casos cantades pels dimonis, en d’altres cantades pels pastors, però tots amb la mateixa intenció: dir quelcom que si es diu parlat pot ser incòmode. Solen ser crítiques encarades a les actuacions que l’ajuntament ha fet en el darrer any, xafarderies pròpies de poble, bromes i sàtires sobre política o actualitat.

També és ben propi i tradicional del mes de desembre l’ús del calendari d’advent, que ens fa conscients del compte enrere i ens prepara per a l’arribada de Nadal. Aquest tipus de calendaris eren habituals quan la gent no sabia comptar i s’utilitzaven abans de les festivitats importants. Poden tenir moltes formes, però tots tenen en comú el fet d’haver d’obrir una finestra, tallar alguna cosa, encendre una espelma… cada dia fins que arriba el dia esperat. Seguint aquesta tradició, l’associació de foment del glosat Cor de Carxofa ha creat el seu propi calendari d’advent gràcies a la iniciativa d’un dels socis de l’entitat, en Carles Burguera. Així cada dia es fa pública una nova glosa a les xarxes socials, totes amb temàtica nadalenca i escrites per glosadors de l’associació. Us animo a donar-hi un cop d’ull.

Quant al repertori de cançons nadalenques, una nadala més que popular és la famosa Fum-fum-fum. El vint-i-cinc de desembre és una cançó que es cantava antigament en festes i reunions familiars informals amb un aire similar al de la cançó de les mentides. L’expressió fum-fum-fum pot semblar que faci referència al foc o a una llar de foc en ple hivern, però la veritat és que no hi té res a veure. El fum és l’imperatiu del verb fúmer: fot-fot-fot. És per aquest motiu que m’ha semblat una melodia encertada i he utilitzat aquesta popular cançó nadalenca per a improvisar la glosa de desembre. I ha estat en el transcurs de la improvisació que he alterat el contingut de les estrofes. Quin millor moment que els darrers dies de l’any per a analitzar totes aquestes coses que ens fumen? Actualitzar les lletres de les nadales és una tasca ben entretinguda i a voltes necessària per a enriquir el repertori tradicional i adaptar-lo al moment present.

En definitiva, glosar aquests dies de festa ens ajuda a fer caliu i a mantenir-nos vius i alegres davant les adversitats. Al mateix temps pot ser també una manera de fer balanç de l’any viscut, d’enumerar els propòsits o d’expressar grans veritats que només poden ser dites en forma de cançó. Sigui com sigui, canteu molt aquestes festes. Al voltant de la taula o a la vora del foc, que la glosa us acompanyi! Bon solstici d’hivern!

 

 

 

Fum, fum, fum.

Fum, fum, fum.
El vint-i-cinc de desembre
fum, fum, fum (bis)
Ara que s’acaba l’any
no podem caure en el parany
El dos mil vint s’ha esfumat
toca veure la realitat.
Fum, fum, fum.

Aquí dalt de la muntanya
fum, fum, fum (bis)
Hi ha qui compra, hi ha qui es passa
hi ha qui sempre en fa un gra massa
i tot aquest consumisme
alimenta el capitalisme.
Fum, fum, fum.

Qui dirà més gran mentida?
Fum, fum, fum (bis)
No apostant per la cultura
i aplicant restricció dura
la pandèmia hem aturat
no us hem pas pres la llibertat.
Fum, fum, fum.

Nit enllà el sol desperta
fum, fum, fum (bis)
Desigualtats que fan por
per això cridem que no és no!
Les dones seguim lluitant
lluita que ens va empoderant.
Fum, fum, fum.

El vint-i-cinc de desembre
fum, fum, fum (bis)
Està tot contaminat
amb la petjada que hem deixat
una societat poc neta
que es carrega el planeta.
Fum, fum, fum.

Déu nos do unes santes festes,
Fum, fum, fum (bis)
Faci fred, faci calor,
serà millor, serà millor,
carregar-nos de paciència
i activar bé la consciència.
Fum, fum, fum.

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/aYqN1GT33es”][/vc_column][/vc_row]

cançó improvisada, català, corrandes, glosa, música, nyacres, romanço,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>