De canya senzilla

En els articles que he publicat fins ara m’he centrat en els instruments de la cobla de joglars, amb una atenció especial als instruments de doble canya.

Existeix un altre tipus d’inxa, anomenada senzilla. La canya doble, recordem-ho, és feta de dues pales de canya que vibren alhora, i la senzilla és només una llengüeta de canya que vibra contra un cos fix. És la dels clarinets i saxòfons.

En el cas d’aquests dos instruments la canya es pot canviar; el cos fix, l’embocadura, és fet d’una altra matèria. Per exemple, la canya dels bordons de la cornamusa catalana és fabricada de forma diferent, encara que el principi sigui el mateix. En aquest cas, s’ha d’agafar un tub de canya que encaixi en el bordó, de la llargada adequada, el cap tancat pel nus de la canya i el peu obert, i se’n destaca una llengüeta fent-hi un tall d’amplada proporcionada, com si es volgués partir la canya. Però no anem fins a l’altra punta, ja que la llengüeta ha de quedar solidària del tub. Aquesta és una manera de fer-la, la més senzilla.

Fotografia d’una zummarah, de les col·leccions del CIMP–Museu de la Música, Ceret.

Doncs bé, aquest sistema és antiquíssim, comú a moltíssimes tradicions musicals. I és que l’instrument és ben senzill de fer: n’hi ha prou amb un tub de canya! Aquesta inxa senzilla sol ser muntada en tubs cilíndrics, tant de fusta com de canya; sem llunys de la sofisticació de les xeremies: inxes dobles muntades en tubs cònics. Ara, els instruments de doble canya i tub cònic tenen més d’una octava d’amplitud, i els de canya senzilla no passen l’octava.

Heus ací uns exemples per a fer-vos una idea de l’extensió d’aquesta pràctica: a Eivissa hi ha el reclam de xeremies, que sol ser fet de dos tubs de canya lligats junts, de cinc forats; aquest sistema és el mateix que fan servir a Egipte per al zummarah; a Tunísia i Marroc trobem el mezzued o zokra, en aquest cas estacat a un odre, i a la sortida dels tubs hi afegeixen un parell de banyes que fan de campana. A Sardenya hi ha les ben conegudes launeddas que consten de tres tubs de canya, dos porten forats i sonen la melodia i el tercer que és també el més llarg fa de bordó, un sol músic els fa sonar tots tres en respiració circular. Semblant a aquest instrument és l’arghul egipci, que només té un tub melòdic i un bordó.

A la Vall d’Aran hi ha el bot aranès, senzill tub cilíndric de fusta muntat en un odre. Per les Landes de Gascunya trobem la caramera, que és un tub de fusta que duu una banya a la part inferior per fer de campana; també trobem la boha, un altre instrument d’odre constituït de dos tubs paral·lels foradats en la mateixa peça de boix, té sis forats repartits de tal manera que el primer marxant d’avall es troba en un tub i els cinc altres en el segon, o sigui que el tub que porta només un forat fa de bordó modulant. Val a dir que aquest sistema és el mateix que la dudy polonesa, per exemple.

Al País Basc tenen l’alboka, del qual se’n troba una representació en una miniatura de les Cantigas de Santa Maria: dos tubs de canya, un té tres forats i l’altre cinc, una banya a la sortida que fa de campana, així com una a l’entrada, que el músic aplica sobre el morro, cosa que li permet practicar la respiració circular. Gairebé idèntic, ja que és d’un sol tub de sis forats, és el pibgorn de Gal·les.

A la resta de la península Ibèrica trobem encara la rosca a Galícia, similar al bot aranès, però ella té una banya que li fa de campana, de fet és més semblant al parkapzuk armeni; a Càceres la turuta, a Cantàbria la chifla de Campoo, són semblants al gheteh d’Egipte.

Sabia que no podria ser exhaustiu, però me’n deixi tants! He tot just mencionat un exemple de l’est de l’Europa (ni he parlat d’Itàlia!), però és l’orient en el seu sentit més literal que està concernit, ja que aquestes tipologies d’instruments van fins a Rússia. Però si fins i tot n’hi ha a Suècia!

alboka, bot, canya, caramera, cornamusa, dudy, instrument, inxa, launeddas, mezzued, parzapzuk, pibgorn, zokra, zummarah,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>