De Tereses i caragols

«Però Teresa, berenar de caragols amb carabassó no és bo». Una frase aparentment senzilla i una menjua com aquesta poden convertir-se en un àpat confús per als amants de la llengua.

La caiguda de la vocal pretònica entre una oclusiva i una r és un fet recurrent en el català oriental central i septentrional. Perquè ens entenguem, la r tendeix a menjar-se la vocal neutra. És un fenomen propi de la nostra zona. Així, al Ripollès les Tereses són Treses, els berenars brenàs i els caragols cargols.

La resta de catalans no té tanta gana com nosaltres. Els alacantins, els mallorquins, els lleidatans, els eivissencs i els tortosins no deixen que la r s’empassi la neutra. Per això ells pronuncien sempre Teresa, caramel i carabassó. Així, amb totes les vocals. En aquest cas, som nosaltres els estranys.

Si no escrivim Tresa ni brana, per què escrivim cargol?

No tot allò que es diu s’escriu tal com raja. La parla és una cosa i l’escriptura n’és una altra. Si hom pretén escriure pro, un altre voldrà escriure aiga, el de més enllà perxò i el seu cosí nusatrus. Però com és que si pronunciem brana i vritat escrivim barana i veritat però no escrivim carabassa i caragol? Per què una forma local i minoritària s’imposa per sobre de les altres?

A vegades és més fàcil eliminar un so escrit quan parlem que no pas afegir-ne un de nou. I si tot el català diu carabassó —que a més és la forma etimològicament més correcta i la més tradicional i estesa—, no entenc per què nosaltres hem de seguir escrivint carbassó, quan no fem pas el mateix ni amb barana ni amb caramel.

Així doncs, el pròxim dia que bereneu de caragols amb carabassó, llepeu-vos els dits si us han agradat molt, però aneu alerta de no menjar-vos les vocals a l’hora d’escriure.

actualitat, bilingüisme, català, dialectologia, sociolingüística,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>