Excursió de Vidrà a Santa Maria de Besora passant pel Barretó i el Morro del Quer

Fitxa tècnica

Comú: Vidrà i Santa Maria de Besora (el Bisaura) i Ripoll (Baix Ripollès)
Sortida: del roure monumental de Vidrà (el Bisaura)
Arribada: Santa Maria de Besora (el Bisaura)
Durada aproximada: 5 hores
Distància aproximada: 15 km
Dificultat: mitjana


L’excursió que us proposem transcorre pels termes de Vidrà, Ripoll i Santa Maria de Besora que fins l’any 1987 eren tots de la comarca del Ripollès.

Es tracta d’un recorregut d’uns 15 km que es poden fer molt bé en cinc hores i que només els quatre primers són de pujada. La caminada ens porta des de Vidrà pel GR3 fins al sud de la Serra de Milany i als cingles del Morro del Quer, amb vistes panoràmiques sobre Llaés, i acaba a Santa Maria de Besora, just a les envistes de la serra de Beví. S’hi combinen solells de roures i alzines i magnífics prats de pastura amb fagedes singulars a les obagues.

El roure de l’Arç de la Creu.

Sortim de Vidrà agafant el GR3 (marques blanques i vermelles) al costat del monumental roure de la Creu de l’Arç. Ens enfilem pel costat de la fonda, escales amunt, seguint una barana de fusta fins a un mirador a sobre el poble. Agafem la pista i, tot d’una, seguim la de l’esquerra en direcció a Palou Xic. Pugem per l’obaga de faigs i a 1,8 km enfilem, ja en el solell, el GR per un corriol amb vistes, a la nostra dreta, cap al veïnat de Ciuret. Arribem a la casa de Palou Xic, que deixem a la nostra esquerra, i just a sobre una bassa, deixem el camí ample per a enfilar el GR3 per un camí molt ben seguidor entre boixos i roures primer i després faigs durant 1,5 km.

Arribem al coll de Cristòfol i, tot seguint el GR3, agafem la pista de l’esquerra en direcció al Coll del Barretó. Uns dos-cents metres després, al plans del Coll, deixem el GR3 que s’enfila per un corriol i seguim la pista, absolutament impracticable amb cap tipus de vehicle, direcció els plans del Forn i el coll del Barretó.

Just un quilòmetre després arribem al coll del Forn, on prenem, a la dreta, la carretera que puja del Barretó cap a la casa de Milany. Just abans de creuar el rec trobem les marques grogues d’Itinerànnia que van a una pista planera que agafarem a la nostra esquerra. Passem, durant 1,5 km, per sobre els cingles del Morro del Quer. Veiem, entre els faigs, el cim del castell i la casa de Milany; i de mica en mica, les balmes de Fleus, del Teixidor i totes les cases de Llaés presidides pel seu castell, des del mirador.

La casa de Milany, a l’esquerra; i el castell de Milany, a la dreta.

Allà continuem la carretera, tot tombant al solell, fins que uns nou-cents metres després arribem al coll del Barretó. A uns dos-cents metres a sota a l’esquerra hi trobem vàries edificacions i l’ermita de Sant Jaume.

Sant Jaume del Barretó és un església romànica i gòtica del terme comunal de Ripoll. Era una sufragània de la parroquial de Sant Bartomeu de Llaés. Bastida a finals del segle XII, com a sufragània de Llaés, era coneguda per Sant Jaume de Montbac o de Bonbac fins a finals del segle XVII, que passà a capella particular del veí del Barretó. El 1936 fou saquejada, abandonada i convertida en pallissa. El 1975 fou restaurada i retornada al culte.

Des del Coll del Barretó prenem, al costat de la bassa, la carretera a la dreta en direcció a Pla de Marenyol i els Ferrers. Passem per una obaga de faigs i sortim, uns vuit-cents metres després, a les pastures del Pla de Manyerol. Just a la meitat, abans de travessar la tanca i el filat, les marques d’Itinerànnia se’n van a la nostra esquerra, resseguint primer el camp i després baixant per un camí entre el bosc de boixos, roures i roques durant 1,3 km.

Balma dels Ferrers.

Al llarg d’aquest trajecte veiem al fons els Ferrers, i al davant, just a sobre, Santa Maria de Besora. El camí passa a tocar també, indicat amb un cartell explicatiu, de la balma dels Ferrers. Quan trobem la pista, la seguim a l’esquerra avall durant un quilòmetre fins a les cases del Ferrers, i poc després. la carretera que ve de Llaés. La prenem a l’esquerra, pujant 1,5 km amunt fins a Besora.

balma, bauma, ciuret, coll del barretó, fleus, llaés, morro del quer, santa maria de besora, teixidor, vidrà,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>