«Desembre comença amb llardons i acaba amb torrons»

Un any més tornem a tenir l’hivern a prop, i amb ell, les festes de Nadal. És per això que en aquesta ocasió m’agradaria compartir-vos unes dites ben apropiades per a aquesta època de l’any. Segur que molts de vosaltres heu sentit dites i refranys dels vostres avis, pares, veïns i amics, i us els heu apropiat al vostre repertori dialèctic, continuant així aquesta tradició popular que passa de generació en generació i que desitjo que per molts d’anys així pugui continuar essent.

Desembre és l’anomenat avi del calendari, és per això que hi ha tantes dites sobre aquest mes de l’any: «Desembre nevat, bon any de blat», «Per la Mare de Déu d’Advent, naps i cols, tot ben calent», «Sant Nicolau de les festes porta la clau», «Per l’Advent de Nadal cada sastre amb tres didals», «Per la Concepció fa un fred de debò», «Fes sabates, sabater, que el Nadal ja ve», «Per Santa Llúcia un pas de puça», «Per Sant Tomàs qui no té llenya li tremola el nas», «Per Nadal bona casa i bona brasa», «Bon Tió i bon Nadal que Déu nos do», «Per Nadal un pas de pardal i per Sant Esteve un pas de llebre», «Per Nadal, gallina o gall farcit, tant si és pobre com si és ric», «Arribats Sants Innocents llufes per a tota la gent», «Vet aquí Sant Silvestre, doncs aquí l’últim vespre».

Decoració de Nadal.

I després de tantes dites del mes de desembre arribem al gener. Aquest mes és l’hereu de l’any, i el seu nom deriva del déu romà Janus, déu de les llars romanes i guardià de portes i entrades. Algunes dites són «Per l’any nou un pas de bou i per Reis un pas de camells», «Pels Reis el dia creix i el fred neix», «Aigua de gener, cada gota val un diner», «El mes de gener és un bon cavaller si no és ventoler», «Per Sant Antoni el dia creix un pas de dimoni», «Amb la setmana dels barbuts, el fred a tota plenitud».

Espero que hàgiu gaudit d’aquestes dites i desitjo unes bones festes i un bon any per a tots. Ah, i recordeu: «Nadal en dimarts, les festes a grapats»!

dites, gener, nadal, parèmia, reis, sant antoni,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>