El Ball Enrobat

El Ball Enrobat es ballava al poble de Castellciutat, a l’Alt Urgell, a la tarda del 15 d’agost, primer dia de la Festa Major. Al Fons Carles d’Abàsolo el trobem així descrit:

Era un ball amb una estructura similar al ball cerdà, amb dos motius pel ball, a compàs ternari. Les parelles començaven col·locades totes en rotllana, sense agafar-se, esperant el torn de ballar, i anaven entrant i sortint per ordre, ballant cada una de les parelles sola al centre de la rotllana. Els homes ballaven de cara als seus companys i les dones ballaven al llarg de la rotllana, ara cap a un cantó, ara cap a l’altre. Després de ballar les parelles individualment, ho feien totes de manera conjunta agafades de les mans.

El pas de ball que executava cada parella quan es situava al centre era el següent: l’home fa fer risto a la dona acompanyant-la cap a la seva esquerra i fent-la passar per davant seu. Sense deixar de puntejar, l’home fa mitja volta en sentit antihorari i es col·loca al centre de la rotllana. A continuació, la dona avança per l’interior del cercle, i l’home, amb puntejat pla al lloc, gira en sentit horari per estar sempre de cara a la balladora. Quan la balladora ha completat la volta surten del centre i entra la següent parella.

El ball s’acabava amb la mateixa figura que havia començat, executant-la totes les parelles al mateix temps, però els dansaires acceleraven el ritme i saltaven, conformant el que s’anomena la rasa. Segons Joan Amades, abans d’iniciar la rasa, les persones de més edat i les més cansades es retiraven del ball per deixar pas als joves o a aquelles persones més disposades a saltar.

En el ball no s’utilitzaven almorratxes. Els balladors i balladores duien les seves millors gales i ornaments, i sembla ser que es per això que el ball es deia enrobat.

La documentació sobre el Ball Enrobat es pot consultar en el fons Carles d’Abàsolo dipositat en el Museu Etnogràfic de Ripoll (carpeta 1989).

Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>