El Ball Pla

El Ball Pla és una dansa considerada de passant que es trobava representada a molts llocs del territori català. Al Ripollès sabem que s’havia ballat a la majoria de poblacions de la comarca. Se’n diu de passant perquè, quan es dirigien vers l’indret on es ballava, era tradicional que els balladors passessin en comitiva pels carrers enmig de dues fileres formades pel públic assistent. El nom de Ball Pla sembla ser que li ve perquè es tracta d’una dansa senzilla en què més que ballar sembla que els participants passegin.

Com passava amb tantes altres danses, cada població acostumava a tenir la seva pròpia versió o variant del Ball. Per exemple, a Olot era típic ballar-lo per les Festes del Tura i de nit. Els dansaires recorrien els carrers principals fins a la plaça Major, on es ballava el Ball Pla, acompanyat d’altres danses com el Ball dels Eixurits, el Ball de Nans i Gegants, el Ball del Gambeto i altres. Abans de formar la comitiva, el ballador recollia la balladora a casa seva i era costum que li donés algun tipus de regal, sovint una caixeta de bombons.

En totes les modalitats, el ball era obert i no hi havia límit en el nombre de parelles. Un cop iniciat el ball, els dansaires podien entrar-ne o sortir-ne a voluntat. Això si, per entrar, primer la balladora havia de fer un giravolt de la mà del ballador. Gest, que com ja hem dit en altres ocasions, es coneixia amb el nom de fer risto.

El Ball Pla a Olot a principis de segle XX.

A Olot, el ball començava quan les parelles entraven a la plaça passejant agafades de la mà i formaven una rotllana, mentre sonaven els primers compassos de la melodia. En el compàs setzè, les parelles s’encaraven i començaven a marcar el pas a dreta i esquerra. En arribar al compàs trenta-dos, feien risto i es donaven l’esquena per a encarar-se amb l’altre membre de la parella més pròxima. Llavors els balladors marcaven el pas cap a fora de la rotllana i les balladores cap a dins, anant i venint, durant setze compassos més, i feien el giravolt amb el membre de l’altra parella per quedar encarats amb la parella original.

En aquest punt, els balladors aixecaven els braços, i les parelles repetien el pas a dreta i esquerra. El ball finalitzava quan els músics feien el que es coneixia amb el nom de la Rasa, que consistia en canviar el tipus de compàs de ternari a binari, de manera que el ball s’accelerava com un galop fins a finalitzar. Els dansaires es donaven les mans i abandonaven la plaça.

La documentació sobre el Ball Pla es pot consultar en el fons Carles d’Abàsolo dipositat en el Museu Etnogràfic de Ripoll (carpeta 3365).

ball pla, catalunya, festes del tura, olot,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>