Elimina els tòxics de la teva vida

Cal anar amb compte a l’hora d’etiquetar les persones, si bé és cert que hi ha gent amb una personalitat tòxica. Aquest tipus de personalitat absorbeix el nostre temps i energia: moltes vegades aquestes persones no són conscients de l’impacte negatiu que provoquen en el seu entorn, i entre d’altres coses, generen conflictes, malestar i estrès.

Aquesta gent la podem trobar en el nostre entorn laboral, familiar o social. En qualsevol cas, és millor allunyar-se’n i envoltar-se de persones que sumin i no pas que restin. Deia Louis Henri Jean Farigoule que «la gent intel·ligent parla d’idees, la comuna parla de coses i la mediocre parla de gent».

Heu tingut alguna vegada algun company de feina que us ha criticat per darrere, o algú dins del vostre cercle d’amics que us ha fet sentir culpable? O fins i tot un cap que us ha boicotejat perquè s’ha sentit amenaçat?

Hi ha diferents senyals que serveixen per a detectar aquest tipus de personalitat tòxica: si sentiu por i malestar quan esteu amb aquesta persona, si la seva presència exerceix un impacte negatiu en la vostra autoestima, si no podeu sentir-vos relaxat i calmat amb la seva presència, si esteu a la defensiva quan s’acosta o si us fa sentir culpables o us culpa quan n’és ell el responsable.

Sabíeu que estar amb persones tòxiques altera i afecta el nostre cervell? L’exposició als estímuls que causen fortes emocions negatives provoca que tinguem una forta resposta d’estrès que afecta el nostre cervell. Sota l’estrès, cos i cervell comencen a funcionar de manera diferent i s’activa el nostre sistema nerviós autònom, en aquest cas el sistema simpàtic.

Només uns dies d’exposició davant de l’estímul estressant compromet l’eficàcia neuronal del nostre hipocamp, o dit d’una altra manera, afecta la nostra memòria. De fet, s’ha demostrat que el nostre hipocamp exposat de manera contínua a l’estrès redueix la seva grandària. Una setmana d’exposició causa mal reversible en les cèl·lules cerebrals, i en uns mesos poden destruir-les permanentment.

Tot això alhora fa que es generi en el nostre cos alts nivells d’hidrocortisona, una hormona que incideix en la pressió arterial, els nivells de sucre en sang, el sistema immunitari, etc. Aquesta hormona i la seva alteració s’han relacionat també amb la neurogènesi, especialment en adults, la qual cosa alhora s’ha vist com un dels factors incidents en la depressió humana.

Per tot això és necessari conscienciar-se i detectar aquesta font d’estrès, perquè pot afectar el nostre benestar i qualitat de vida, ja que té un impacte directe negatiu en la nostra salut i en el nostre cervell.

Deixeu-me que us conti un conte sobre persones amb una personalitat tòxica que generen conflictes, malestar i estrès en el seu entorn, entre molts d’altres problemes.

La cuca de llum i la serp

Hi havia una vegada una serp que perseguia sense descans una cuca de llum. L’insecte tenia molta de por, per això fugia molt ràpid de la ferotge depredadora que no desistia en el seu intent d’atrapar-la. La cuca de llum va poder-se escapar durant uns dies, però la serp no reculava. La pobra bestiola, ja sense forces, va aturar-se de cop i va dir a la serp:
–Puc fer-te tres preguntes?

–No acostumo a concedir desitjos, però com que et devoraré, vinga, demana —va etzibar-li l’enroscat rèptil.

–Pertanyo a la teva cadena alimentària? —va demanar-li la cuca de llum.

–No —va respondre-li xiuxiuejant.

–T’he fet mai mal? —va continuar demanant-li el lluminós insecte.

–Hmm… No! —va tornar a respondre-li la caçadora.

–Aleshores, per què vols acabar amb mi? —va voler saber la cuca de llum.

–Doncs perquè no suporto veure’t brillar! —va respondre-li abans d’intentar tornar-la a caçar.

Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>