Els Darrers Dies

Es Darrers Dies és la forma popular que tenim a Mallorca d’anomenar el Carnaval. Temps enrere no es menjava gens de carn durant els dies de Quaresma. Els darrers dies volia dir els últims dies que es podia menjar carn i fer gresca abans de Quaresma. Però, com eren es Darrers Dies en temps dels nostres repadrins? El més important del Carnaval era la bulla, la rialla i la broma, el cantar i el ballar, el menjar i el beure. La gent feia la festa amb allò que tenia a mà, sense comprar res, i s’ho passaven d’allò més bé.

Disfressar-se sovint era una cosa improvisada. Per això, el més normal era obrir caixes i canteranos dels padrins i… a veure què hi trobaven! Moltes vegades simplement s’embolicaven amb un llençol lligat damunt el cap amb un cordó. Altres vegades es posaven velles faldes de la padrina, calçons amb bufes del padrí, cassots de pastor, mocadors i capells fora d’ús. I feien complements amb allò que tenien més a mà: un forc d’alls per figurar una coa de pagesa, perruques fetes d’un fregall d’estopa, cabelleres que eren un tros de corda desfeta i pentinada, dentadures postisses fetes amb un tros de rave enganxat al barram… Es mascaraven la cara amb un suro cremat o la tapaven amb qualsevol cosa: un retall de màniga o un vell calcetí per a fer una màscara, una pell de conill per a simular una barba, un tros de paper per a fer una careta… D’això en deien anar de bolicot. En canvi, quan era una disfressa feta a mida i ben repolida, en deien anar de la guapa.

Els joves voltaven pels carrers i la bulla era llençar coses a la gent que passava. Però no penseu que els tiraven confeti i serpentines com faríem avui. Solien ser coses més grosseres i que no calia comprar a la botiga: farina, aigua, pols de bova, algues, guix, serradís, taronges agres, pixats, plomes, ous nials, cendra, etc. Pensau com devia quedar la gent que s’atrevia a sortir al carrer pels Darrers Dies!

També era molt corrent jugar a tocar baula (ara hauria de ser anar a tocar porter automàtic), a tirar tests (llençar tests romputs a l’entrada de les cases), anar a treure carros (agafar el carro d’algú i amagar-lo) o dur-se’n els cossiols de les entrades. Altres jocs i entreteniments propis d’aquests dies eren passejar-se pel poble amb corns, picarols, llaunes i tota classe de coses que servissin per fer renou i moure rebombori o bé encalçar-se amb manats d’ortigues. Ja sabeu que fregar una ortiga per la pell cou molt. Ara imaginau si vos freguen les cames o els braços amb un bon manat d’ortigues! Les correlines que això provocava ja les podeu imaginar. Jo ho podeu veure, quina festassa que feien els nostres repadrins!

carnaval, carnestoltes, darrers dies, quaresma,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>