Els dies de la vella

Vet aquí que fa molt i molt de temps, a dalt de la muntanya hi vivia una vella pastora que tenia una guarda d’ovelles. Li feia molta por el mal temps del mes de març i per això no volia treure el bestiar a pasturar. Quan —els freds dies de març— sentia una ventada sempre deia:

Març, marçot,
no m’has mort cap ovella
ni ovellot!

El Març, que tenia molt males puces, s’enfadava quan la sentia, perquè trobava que posava en dubte la seva força. Per això, va pensar de quina manera podia enganyar la vella. Els dies ja se li acabaven, però va anar a veure el seu germà l’Abril i li va demanar que li deixàs un parell de dies de bon temps. L’Abril, que era bon al·lot, els hi va deixar i el Març a canvi n’hi va deixar alguns dels seus. Així va ser que a finals de març va començar a fer solellet, no plovia ni feia vent, ni fred ni gelades. La vella es va posar ben contenta, pensà que havia ja havia acabat l’hivern i tragué les ovelles a pasturar pels prats. Quan estava confiada, arribaren —ja dins els primers d’abril— els mals dies del març: vent, calabruix, gelades i fretades tan fortes que congelaven les cues dels animals, mataven de fred els més vells i els meus joves i emmalaltiren la pobra vella. Entre les rebufades del vent se sentia una veu que cantava:

No som l’abril gentil,
som el març marçot
que et mataré les ovelles
i els ovellots.

Diuen els qui ho saben que de la guarda de la vella només en quedà un xaiet petit petit que s’havia refugiat de la fúria del Març davall les faldetes de la padrina. I que els atxem de la vella se sentiren fins a l’estiu.

És per això que encara avui, els darrers dies de març sol fer bon temps i els primers d’abril sol tornar el fred. D’aquests dies que sembla que estiguin intercanviats en diuen els dies de la vella.

(Adaptació d’una rondalla)

Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>