Els rentadors

Avui dedicaré un petit record als rentadors o safareigs públics tant freqüentats antigament. Com bé sabem, fa relativament pocs anys que tenim màquina de rentar a totes les cases, però antigament aquest invent que tanta comoditat ens ha portat a totes les llars no formava part del nostre mobiliari casolà i això feia que s’hagués de fer una passejada fins als safareigs públics, els quals gairebé eren presents a totes les poblacions per tal de poder rentar la roba.

El rentador de Can Guetes de Ripoll fou rehabilitat fa uns anys.

La historia dels safareigs o rentadors, però, va més enllà de rentar la roba, ja que era un lloc on es compartien històries, es feien amistats, s’explicaven les notícies que passaven al món i fins i tot es parlava dels nostres veïns i amics. És en aquest context on va aparèixer la coneguda frase de fer safareig.

Tal com explica en Joanet, a Ripoll els rentadors es trobaven en un lloc ben cèntric, dins d’un local, on la seva mare —la Quimeta, a qui avui m’agradaria dedicar aquest record—, es guanyava la vida escalfant l’aigua amb uns grans calderins amb llenya que compraven a la serradora de can Carreras. D’aquesta manera es pagaven dos rals i la mare d’en Joanet els entregava una galleda d’aigua ben calenta, per poder fer la bugada ben neta.

Quimeta Formatgé.

La gent també duia una pala per a picar la roba, una pastilla de sabó Lagarto o Ximbo juntament amb una munyeca de blau, sense mai oblidar-se el lleixiu del conill.

A la població veïna de Sant Joan de les Abadesses encara avui dia es pot visitar el seu safareig, al barri vell, anomenat pels seus habitants de Can Triquet. Aquest rentador té una curiositat: l’aigua surt de la terra i ja surt un mica calenta, oferint així una sensació més agradable a l’hora de rentar la roba.

L’arribada de la rentadora ha fet de l’ofici de la Quimeta i de molts altres una tasca ja oblidada, però sempre ens quedarà la distreta tasca i aquesta difícilment oblidada de fer safareig.

Una galleda amb una moneda de dos rals.
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>