Marta Barceló i Carla Esquerrà, impulsores de la Lluerna

[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1621275935723{background-color: #14131f !important;}” el_class=”block-rutes”][vc_column_text]

Entrevista a Marta Barceló i Carla Esquerrà, impulsores de la llibreria la Lluerna

Aquest gener s’inaugura la primera llibreria del Ripollès: la Lluerna. En un entorn amb arrels culturals tan profundes i que ha inspirat tants escriptors, sobtava que fins ara no hi hagués cap botiga de llibres com la que han impulsat Marta Barceló i Carla Esquerrà.

La Marta és fotògrafa i membre de la cooperativa agrària Mas la Sala de Sant Pau de Segúries i la Carla és antropòloga. Les dues s’han sumat amb aquesta llibreria al nou espai que la cooperativa gestora QP que ha obert al número 23 de la plaça Gran de Ripoll amb voluntat de ser un centre de treball i de trobada.

Marta Barceló i Carla Esquerrà, impulsores de la llibreria.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][vc_column_text]

Per què una llibreria?

Carla Esquerrà: Al Ripollès es venen llibres en comerços que són papereries. No hi havia cap llibreria, pròpiament. Soc lectora per damunt de tot, i trobava a faltar una llibreria a la meva ciutat, a Ripoll. Els que som lectors sempre hem hagut d’anar a Vic, a Girona o a Barcelona. Era una idea que feia temps que tenia al calaix. La Marta, del Mas la Sala Cooperativa, la va recuperar i va trobar que ara era un bon moment.

 

Sembla que la pandèmia hagi provocat l’obertura de més llibreries, sobretot en àrees rurals, ara que amb la venda per internet semblava que era un comerç en extinció.

Marta Barceló: És veritat. Al Mas la Sala som sis socis, quatre dones i dos homes. Un és pastor, l’altre pagès; hi ha una biòloga i dues ambientòlogues que a més fan de pageses i d’educadores i jo, que soc fotògrafa de professió. Ens vam establir a Sant Pau de Segúries el 2019 i el 2020 ens vam constituir com a cooperativa agrària. Vivim i treballem a la masia. La nostra activitat com a cooperativa engloba l’agricultura, la ramaderia, l’educació ambiental, el turisme rural i la cultura, per això hi encaixava la llibreria. Volem que sigui un punt de trobada per a establir llaços veïnals i, amb tota la modèstia, un espai de referència cultural.

C. E.: Jo estava vinculada amb la cooperativa la Barricona i amb la Xarxa d’Economia Sostenible de Catalunya (XESC). Compartim el mateix esperit de transformació del sistema i volem que la Lluerna sigui un espai on es puguin fer activitats, presentacions, cursos i altres trobades que tinguin relació amb l’ideari de la llibreria.

Hi vendreu tot tipus de llibres?

C. E.: De moment ja hem començat fent una comanda de llibres per a la biblioteca de l’IES Abat Oliba de Ripoll. Per a aquesta necessitat de transformació que pensem que hi ha volem posar èmfasi en l’assaig crític, que és el que ens uneix, però evidentment, també volem arribar a tots els lectors del Ripollès i serà a demanda sobre una base de narrativa en català i en castellà i de publicacions d’altres àmbits editorials.

M. B.: Ha estat una sort poder formar part de l’espai que ha obert a la plaça Gran la gestora Qperativa. El fet de compartir l’espai amb una altra cooperativa crea moltes relacions noves i diferents. A més, estem al centre de Ripoll.

C.E.: Volem que sigui un espai viu, que hi puguis treballar, fer un cafè, comprar-hi un llibre.

 

Per a arrancar-la, heu fet una campanya de micromecenatge. En què consisteix?

M. B.: L’enllaç a aquesta campanya el podeu trobar a l’Instagram de la Lluerna i clicant aquí. La primera part que guanyem amb la campanya ens permetrà d’ampliar el nostre catàleg i tenir més diversitat, per això hem de fer una inversió important en la compra de molts de llibres. Ho hem fet a través de la Fundació Triodos, amb recompenses diverses segons la quantitat aportada, des de 5 € fins a donacions lliures. Es diu matchfunding i amb aquest sistema et doblen la quantitat que aconsegueixes. Quan vam arribar a mil euros, ens en van donar mil més. La rebuda està essent molt bona, n’estem molt contentes. Volem arribar als 7.000 llibres en total, que són tres exemplars per cada títol.

C. E.: Hem comprovat que la gent en té ganes i això ens dona molta empenta.

 

Comptes de la llibreria La Lluerna i de les entitats associades:

@lluernallibreria
@maslasalacoop
@la_qperativa
@laqp.ripoll

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Publicat el

Comentaris

  • Molt bona iniciativa! molt encertat per l’actual moment de Ripoll amb una filosofia de fons que val molt la pena. Us desitjo molts èxits!!

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>