Sergi Díaz, president de l’associació Amics del Cinema de la Vall de Ribes

[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1621275935723{background-color: #14131f !important;}” el_class=”block-rutes”][vc_column_text]El Cinema Catalunya, al número 19 del carrer Major de Ribes de Freser, és la sala en actiu més antiga de l’Estat. Ho certifiquen els documents que expliquen que el 1900 ja funcionava. Amb els anys, el cinema de Ribes ha anat canviant de mans i de nom, però la seva persistència al llarg de 120 anys li ha valgut el reconeixement de Sala Centenària que li va atorgar el passat octubre l’Acadèmia del Cinema Català.

Parlem amb Sergi Díaz, president de l’associació Amics del Cinema de la Vall de Ribes, l’entitat que gestiona aquesta sala històrica del Ripollès.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][vc_column_text]

Què ha representat per als Amics del Cinema de la Vall de Ribes rebre aquesta distinció de sala centenària?

De sales centenàries com aquesta, en una població de menys de quinze mil habitants, només hi ha la de Ribes de Freser i el Teatre Mundial de la Bisbal d’Empordà de les tretze a tot Catalunya que han rebut aquesta distinció. És un gran orgull per a nosaltres, evidentment.

 

Què destacaries de la història d’aquest cinema?

Sabem que va començar anomenant-se Teatre Foment, després passà a ser el Teatre Taga i més tard el Casal Ribetà, on es feien films de cinema mut animats amb música d’una pianola. El primer film de cine sonor que es va projectar era Un hombre de suerte. Els anys cinquanta ja es deia Salón Catalunya i tenia 510 localitats. El 1956 va entrar-hi com a operador Eugeni Casals i llavors ja va passar-se a dir-se Cinema Catalunya. El senyor Casals va assumir-ne la propietat el 1970 i poc després el va remodelar. El 2003 es va crear l’associació Amics del Cinema de la Vall de Ribes, que forma part de la Federació de Cineclubs de Catalunya. Tenim quasi 400 socis que són l’ànima del Cinema Catalunya.

Tu també vens de família d’operadors de cinema, oi?

Sí, el meu pare i el meu oncle eren operadors a Barcelona i jo també hi vaig treballar un temps, a l’empresa Balañá. A casa, el tema principal era el cinema. Vaig tenir una infantesa com la de Cinema Paradiso, per això m’estimo tant aquest món i el Cinema Catalunya.

 

Com es pot mantenir l’interès pel cinema de sala, ara que és accessible a qualsevol pantalla a través de les xarxes i de les plataformes?

Aquesta resistència es basa en una associació: en els Amics del Cinema de la Vall de Ribes. Sense aquesta entitat, el Cinema Catalunya no seria sostenible. Oferim una programació que compagina el cinema comercial amb el cinema d’art i assaig per a arribar a tothom. Jo sempre dic que no oferim únicament el gaudi de veure un film en gran pantalla i amb la sonoritat d’alta qualitat, sinó que també oferim el valor afegit de poder-se trobar amb amics i coneguts, amb els altres socis, i compartir una copa de xampany i una conversa agradable sobre el film que acabem de veure. A més, projectem òpera, organitzem el Festival Gollut i col·laborem amb l’entitat social Apropa Cultura. Per tant, si et fas soci de la nostra entitat tens molt més que cinema!

 

Quins objectius t’has marcat com a president dels Amics del Cinema de la Vall de Ribes?

Volem captar més soci jove i ampliar la col·laboració de les empreses comarcals, perquè la nostra activitat pugui créixer i puguem arribar a aconseguir algun acord per a portar les estrenes a Ribes. Comptem amb el suport de l’Ajuntament de Ribes, amb l’aportació d’algunes empreses i amb la quota del soci, a més de la recaptació, però no n’hi ha prou. Volem posar a disposició aquesta sala i el seu equip tècnic per tota mena d’esdeveniments. A la comarca costa de trobar una sala que estigui adequada per a fer presentacions, convencions o espectacles audiovisuals com aquesta. Qui encara no la conegui, que vingui a descobrir-la!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

amics del cinema, cinema catalunya, festival gollut, ribes de freser,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>