Entre l’art i la quarantena

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Qui de vosaltres durant aquest confinament no ha vist, a les xarxes socials o al noticiari, gent de totes les edats imitant una pintura o un quadre amb els primers utensilis que trobaven per casa? La iniciativa, promoguda per l’holandesa Anneloes Officier i amb el suport de grans museus com el Rijksmuseum o el J. Paul Getty Museum, no tan sols va ser una salvació per a l’avorriment del confinament sinó que també va obrir noves perspectives en els camps de l’art, els museus i el patrimoni.

El repte original era anomenat #tussenkunstenquarantaine (entre l’art i la quarantena) i ràpidament l’etiqueta fou traduïda en tots els idiomes per tal d’incentivar a la població a participar-hi: #ArtAtHomeChallenge, #RepteArtACasa, etc. Fins i tot van néixer nous projectes com el QuedAR’T a casa, de Maria Garganté i Manel Trenchs, un web amb un recull de més de 2500 obres d’art relacionades amb el fet de quedar a casa i que ens divertien i ens donaven suport en els moments més pessimistes d’aquesta quarantena. Tots els museus catalans van acceptar el repte i les xarxes es van omplir d’imitacions ben curioses, destacant les del Museu Nacional d’Art de Catalunya o les del Museu Episcopal de Vic, on s’hi preserven diferents peces provinents del patrimoni cultural de la nostra comarca.

L’art ens ajuda a entendre com hem arribat fins aquí, qui som i en qui ens podem convertir

Més enllà de la gràcia i de l’impacte mundial que té aquest repte, el fet important és la reflexió que promou sobre la dimensió social de l’art i de la connexió dels museus i del patrimoni amb la societat actual. L’art ens ajuda a sanar, a guarir les ferides i ens acompanya en tots els moments de la nostra vida, des dels més bucòlics fins als més nostàlgics. L’art ens ajuda a entendre com hem arribat fins aquí, qui som i en qui ens podem convertir. Què aporta l’art a la societat i què li podem aportar nosaltres?

La Mona Lisa de Leonardo da Vinci amb màscara. © Pixabay

Totes aquestes facetes de l’art les hem pogudes viure durant i després del confinament a la nostra comarca. A través de les xarxes socials vam poder descobrir un ventall de propostes culturals que podíem gaudir directament des de casa: vídeos dels llibres més fascinants de la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll; articles dels Annals del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès; curiositats de diferents peces del fons del Museu Etnogràfic de Ripoll; música per a tot el jovent amb els artistes de Confinament Ripollès Actiu; fotografies antigues de la nostra comarca albergades a l’Arxiu Comarcal del Ripollès; la baralla de cartes de pòquer creada pels Artistes pel Confinament; manualitats al YouTube per als més menuts amb l’Eudald i la Roser Alabau… Serà que no n’hem fetes, de coses, tancats a casa!

I tot i que ja no estem tancats i no podem abaixar la guàrdia, tot aquest cultiu d’art que vàrem anar creant junts durant el confinament ha trencat barreres i en podem continuar gaudint plenament. Potser no hem marxat aquest agost amb un creuer per la Mediterrània o amb un vol cap al Japó, però ningú no ens podrà retreure que no hem omplert la comarca d’activitats: la nova campanya turística Ripoll per a compartir, les festes majors de la Vall de Ribes, el Festival Microclima de Camprodon, el 41è Festival de Música de Ripoll, l’exposició de Josep Guinovart a l’Espai Art l’Abadia a Sant Joan de les Abadesses, els concerts a l’aire lliure d’Andrea Motis i Manu Guix, i fins i tot visites guiades sobre el Monestir de Ripoll en temps de pandèmia, entre moltes altres activitats!

Queda clar que el maleït coronavirus formarà part de les nostres vides, però això no ens pot aturar a continuar participant de la cultura, l’art i el patrimoni ric de la nostra comarca. Tal com diu la campanya: «la cultura és segura».

No deixem perdre, doncs, tota aquesta iniciativa cultural tan bonica que ens uneix com a poble, com a comarca. Deixem que l’art entri a casa nostra, gaudim-la als museus, estimem el patrimoni i compartim-lo amb la gent que ens envolta.

Perquè si no, què seria la humanitat sense l’art?

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

actualitat, art, història, monestir de Ripoll,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>