Es presenta «Estat d’exili» a Ripoll, en una data significativa

El 10 de setembre, vigília de la Diada, a la llibreria La Lluerna en el marc de la Qperativa, l’escriptora, poeta i gestora sociocultural Judith Cobeña Guàrdia presenta el seu últim llibre-poemari Estat d’exili (2022). En el moment de l’entrevista Judith Cobeña acaba de tancar el programa de la tercera edició de l’Aplec Bellcaire Lletraferit, del qual és creadora i directora, com a col·laboradora de la regidoria de Cultura de Bellcaire d’Empordà. Bellcaire Lletraferit ha esdevingut una fira del llibre innovadora i de referència. La segona edició es va centrar en Dones, però no només. La tercera és Accents, ja sabeu, de la Franja a l’Alguer i de Salses a… Hong Kong.


L’estat d’exili, què és, quin és?

L’estat d’exili és el meu darrer poemari publicat i per a mi és l’estat vital en què em reconec.

L’exili pot ser polític degut a guerres com la nostra incivil, personal quan es pren la decisió de no ser d’enlloc o es vol silenci per pensar, crear o no fer res, tot legítim en qualsevol cas, l’exili no és només un fet que passa als altres. Hi ha un exili que crea el sistema capitalista en el que vivim que és l’exili justament forçat pel sistema, la cua al SOC és com la cua dels qui fugien del franquisme i es trobaren a Argelers, sobreviure a l’exili sistèmic per no encaixar o per haver perdut peu per raons variades (salut mental, pèrdua de feina, edat, malaltia, assenyalament polític), és un exercici de resiliència que fa molta gent cada dia arreu del món. Del primer i del quart passant pel tercer, del segon… no en parla ningú.

Portada del llibre Estat d’exili.

Tot conversant abans de l’entrevista, hem parlat que el llibre-poemari Estat d’exili és un projecte en què has començat a treballar fa temps. Quan vas començar? Que significa per a tu, que amb l’Editorial Neret, hagis tancat el projecte del llibre?

Vaig començar a treballar-lo suposo a l’adolescència quan passava els estius a Rochechouart a casa dels oncles del meu pare, exiliats de la guerra. Es va materialitzar el 2014 i el vaig endreçar en el període de vida a Hong Kong per exili econòmic postcrisis entre el 2014 i el 2016.

Quan vaig rebre un missatge de la Lola, editora de Neret, dient m’he emocionat, te’l puc publicar? no m’ho podia creure. Li agraeixo l’emoció, la confiança i la feina d’editar-lo donant-me l’oportunitat de compartir els meus poemes al costat dels magnífics dibuixos de Manel Anoro, testimoni de darrers exilis contemporanis com els de les ribes gregues. Així com el regal delicat d’un pròleg escrit per Eduard Carbonell i Esteller que amb la perícia de l’historiador de l’art el dissecciona i dona les claus per entrar-hi sense manies, sense pors ni prejudicis.

L’Exili és un estat.


Notes:

La presentació és a llibreria La Lluerna (plaça Gran 23, Ripoll). Dissabte 10 de setembre de 2022 a les 12 h.

https://neret.cat/producte/estat-dexili/

tw: @Blletraferit

Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>