Excursió per Pardines: circular per Pujalt, el càmping i Can Perpinyà

Fitxa tècnica

Termes comunals: Pardines (Vall de Ribes)
Sortida i arribada: entrada de Pardines, pal R-130 Itinerànnia
Durada aproximada: 3 hores i mitja
Distància aproximada: 8 km
Dificultat: mitjana

Atenció, zona ramadera: no sortiu de l’itinerari marcat, no empipeu el bestiar, porteu els gossos lligats i deixeu els filats tal com els heu trobats.


La proposta que us fem per a encetar el 2022 transcorre per Pardines, per l’obaga de la vall del Segadell. És una circular amb un desnivell d’uns tres-cents metres però que la major part passa per carreteres de terra i alguns trams de betó. Com que anem a tocar del càmping i de masies, s’ha d’anar en compte de no molestar ni la gent ni l’activitat ramadera, ja que és molt fàcil trobar ramats de vaques pasturant. Tot el circuit està senyalitzat per Itinerànnia però s’ha d’estar alerta a les marques sobretot les que impliquen trencants o creus de camins que no són.

Sortim just a l’entrada de Pardines en arribar de Ribes per la GIV-5262, a la dreta, abans de ser a la plaça, on trobem el pal d’Itinerànnia R130. Agafem direcció Ribes escales avall, direcció Pujalt i el càmping. Es tracta d’un camí emportlanat que baixa, ben empinat, però que no és apte per a vehicles donat el fort pendent que té. Just a tocar les primeres cases del veïnat de Pujalt, s’acaba el portland.

Camí de baixada a Pujalt.

Anem a la dreta fins a trobar la carretera de betó que va al veïnat de Puigsac. Tirem a l’esquerra carretera avall. Passem pel costat de pal R129 Mas Ventós tot seguint carretera avall. Quan acabem de creuar el riu Segadell per un pont amb les baranes verdes, tirem per la carretera de la dreta. De seguida puja, força dreta, cap al càmping i can Barratort. Ja anem prenent alçada i, per tant, la vista per la vall es va obrint, tot veient al solell el poble de Pardines.

Arribem al càmping que voregem tot seguint la carretera amunt fins a passar al costat de la casa de can Barratort. Aquí la carretera continua ja de terra i que va enfilant entre pastures. La vista es va obrint més i ja veiem el veïnat de Puigsac i l’ermita de Santa Magdalena, a sobre la collada verda i el Cerverí coronant el nord. La carretera comença a entrar en una clapa més de bosc amb bedolls i pins joves i mates de boix verdes i frondoses.

El Puig Cerverí, Pardines i la Collada Verda.

Arribem a un punt de bifurcació de la carretera i tirem a la dreta, fent una bona pujada a una nova pastura al fons, a tocar el bosc, trobem el pal d’Itinerànnia R128 el Bosc Fosc on passa una nova carretera. Continuem per la dreta, direcció Ribes. Durant un quilòmetre, la carretera és força més planera. Anem veient, imponent, el Puigmal i la resta de cims que envolten i amaguen la vall de Núria.

Vistes al Puigmal.

Al cap d’uns tres metres, la carretera comença a baixar entre noves pastures i noves vistes cap a la vall del Ritort i la collada de Toses.

Vistes a la Vall del Ritort i la Collada.

Trobem una pista de betó i tirem a l’esquerra per un bosc de grans pins fins a trobar el pal R127 Mas Conill. Seguim direcció Pardines, baixant per la carretera. Ara en el bosc s’hi van veient roures joves. Som al veïnat de l’Orri.

El veïnat de l’Orri amb Can Perpinyà i Cal Ros.

Primer deixem un trencant a la dreta que porta a la masia de Cal Tarí i tot seguit som a Can Perpinyà amb l’església enganxada de Sant Martí i Cal Ros. Als entorns hi pasturen cavalls. Aquí deixem la carretera i seguim entre aquestes dues cases per l’antic camí de carro, avui ben herbat. Atents als filats continuem vorejant parets de pedra seca i arbres entre avellaners, avall i lleugerament a la dreta fins a trobar el riu Segadell. El travessem pel pont de pedra de l’Orri.

El pont de l’Orri sobre el Segadell.

Un pèl a l’esquerra continua, ara amunt, el camí ample vorejat feixes de pastura. El pal d’Itinerànnia Pd1 Pont de l’Orri ens indicat que seguint el camí de la dreta enfilem cap al nucli de Pardines. Uns dos-cents metres després, arribem al pal R129 i som de nou a Mas Ventós. Ara només queden els darrers quatre-cents metres costeruts de pujada pel camí emportlanat per on hem començat la caminada i ja som a l’entrada de Pardines.

cerverí, itinerànnia, mas ventós, pardines, puigsac, pujalt, santa magdalena, segadell, vall de ribes, veïnat de l'orri,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>