Excursió: de Ribes a Queralbs per Batet i Vilamanya

Fitxa tècnica

Termes comunals: Ribes de Freser i Queralbs (Vall de Ribes)
Sortida: plaça de l’Ajuntament de Ribes de Freser
Arribada: Església de Sant Jaume de Queralbs
Durada aproximada: 3 hores
Distància aproximada: 8 km
Dificultat: baixa

Atenció, zona ramadera: no sortiu de l’itinerari marcat, no empipeu el bestiar, porteu els gossos lligats i deixeu els filats tal com els heu trobats.


Aquesta excursió ens permet de descobrir el nord de la vall de Ribes seguint antics camins que comunicaven petits pobles (Batet i Vilamanya) amb els de Queralbs i de Ribes. Només el primer tram és de forta pujada, la resta planeja. Tot està senyalitzat d’Itinerànnia. En molts trams, a l’entorn del camí es conserven parets de pedra seca que deixen entreveure antigues feixes avui abandonades i plenes d’arbusts i maleses. És una zona de bones pastures i es fàcil trobar-hi vaques, per tant, cal que les respecteu i que deixeu els filats tancats, si és que n’hi trobeu.

La Casa de la Vila de Ribes de Freser, punt de sortida de l’excursió.

Sortim de Ribes des de la plaça de l’Ajuntament agafant, direcció a la N-260, el primer carrer de la dreta (carrer de Cerdanya) que enfila empedrat i estret. Moltes de les cases que trobem a banda i banda tenen el nom a la façana.

Arribem a l’oratori de Sant Cristòfol, un petit edifici pintat de vermell. A tocar, hi ha el plafó informatiu de la Ruta de les Mines i seguim el camí que hi passa just davant. Avall encara es veuen els blocs de pisos de la sortida cap a la collada per la N-260. El camí es va fent estret i costerut, sobretot a partir d’una torre de llum.

Ve un tram rocallós que s’ha d’anar en compte i estar atent amb un fort pendent. Si parem, podem veure, a l’altra banda de la vall, la muntanya de Sant Antoni (en surten només les antenes) i els prats de Campelles. Enmig de la malesa s’endevinen parets d’antigues feixes que degueren ser horts. Entrem en un tram de bosc amb boixos i pins.

Arribant al coll de Segura.

Acabem la pujada després d’entrar a les pastures del coll de Segura on hi ha el pal d’Itinerànnia R120. Acabem el primer quilòmetre que ha set la pujada forta.

Seguim direcció Queralbs, tot agafant la carretera de la dreta que passa a tocar les cases de Segura i Can Possons. Si mirem darrere tenim, imponent, el Taga i ben davant ja es veuen Batet i al fons el Torreneules. A partir de les cases, la carretera és de betó.

La continuem fins al revolt on s’indica zona d’escalada i tirem cap a un camí ample de terra. De seguida, passem pel costat d’un plafó que explica que l’avenc que hi ha just a sobre són els meners de Can Possons on s’havia extret ferro.

Meners de Can Possons.

Trenquem per la carretera de més a l’esquerra i uns metres després la deixem i agafem, a la dreta, un corriol. El sender continua planer, ben marcat i net. Travessem el torrent de la Fernanda amb una petita construcció enrunada. El camí ens porta fins a la carretera de quitrà que, a l’esquerra, puja al nucli de Batet.

Des de Batet trobem unes bones vistes al Taga. A la part inferior, trobem il·luminada la capella de la Mare de Déu del Carme.

En arribar-hi, a tocar els contenidors, hi ha el pla R119. Seguim direcció Queralbs, per davant de la capella de la Mare de Déu del Carme i carrer amunt, a la dreta, trobem el pal RFT Can Baldric.

La capella de la Mare de Déu del Carme és un petit edifici de planta rectangular, edificat sobre un penyal enmig del veïnat de Batet. Té un petit campanar d’espadanya damunt de l’atri.

Tirant a la dreta, surt una carretera de terra, entre un camp on s’hi aparca i la paret de pedra que separa les darreres cases de Batet.

El camí és ample. Anem trobant trams de parets de pedra seca. Ara, a la nostra dreta, ja veiem les cases de Serrat i el Balandrau a sobre.

Camí amb parets sortint de Batet.

Fem un tram de lleugera pujada, creuem dos filats i continuem, de nou, planers. Quan s’acaben les pastures per a entrar de nou en un bosc de pins i boixos és que ens acostem al veïnat de Vilamanya.

Vilamanya.

Pel camí anem trobant grans matarrades d’avellaners en el que abans havien estat feixes conreades. Travessem un escàs rierol i ja sortim a les pastures de Vilamanya on hi ha el pal Q4

Vistes de Queralbs des de Vilamanya.

Travessem la carretera i, pel costat d’un plafó informatiu de la Ruta de la Transhumància, agafem, per baix del prat, el camí que ens porta de nou a un bosc de pins. No triguem pas gaire a veure entre els arbres el poble de Queralbs.

Pilona.

Tornem a trobar parets de pedra seca i una alta pila de pedres en forma de torre al costa de dos salzes.

Pilona.

El camí ens porta en un tram de certa baixada al clot del torrent de Toses que travessem per un pontet de pedra.

Llavors els darrers cinc-cents metres són un pèl de pujada fins a les primeres cases on hi ha el pal R208 La Davallada.

Sant Jaume de Queralbs és l’església parroquial del comú de Queralbs i pertany al bisbat d’Urgell. És dedicada a Sant Jaume el Major.

A la dreta, continuem el corriol fins al peu de l’església de Sant Jaume, i pocs metres després, al costat de la font arribem al pal R115 d’Itinerànnia.

batet, can possons, fustanyà, itinerànnia, mare de déu del carme, queralbs, ribes de freser, sant cristòfol, torreneules, vilamanya,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>