Excursió: de Borredà al santuari de Santa Maria de la Quar

Fitxa tècnica

Termes comunals: Borredà i la Quar (el Berguedà)
Sortida: plaça Major de Borredà
Arribada: santuari de Santa Maria de la Quar
Durada aproximada: 2 hores i mitja
Distància aproximada: 8,5 km
Dificultat: mitjana


Aquest mes us proposem una excursió a la comarca veïna del Berguedà. Sortim del terme comunal de Borredà, que limita amb les Llosses, i pugem fins al santuari de Santa Maria de la Quar, en el municipi del mateix nom. Seguim un Gran Recorregut, el GR4, que va de la Cerdanya a Montserrat, i per tant, trobem marques blanques i vermelles. Hem qualificat la dificultat com a mitjana perquè, tot i tenir un desnivell d’uns dos-cents metres, hi ha força trams amb rocs i cal estar atents a on posem els peus. L’excursió transcorre per boscos de pins i alzines espessos, roques i sense un bri de civilització, però acaba en un cim amb una molt bona vista.

Santa Maria de Borredà és una església del nucli antic i urbà de Borredà (Berguedà) inclosa en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Sortim de la plaça Major de Borredà on hi ha l’ajuntament i l’Església de Santa Maria. Tirem avall pel carrer Manresa uns dos-cents metres fins que, a l’esquerra, trobem unes escales que baixen fins a la carretera C-26. A la nostra dreta seguim direcció Vilada uns dos-cents metres més i, just després d’una casa, girem a l’esquerra cap a un corriol passant davant d’un cartell vertical de la Volta de la serra de Piconcel, Borredà i Sant Quirze de Pedret.

Vista de les valls de ponent de la riera de Merlès.

El sender, de primer és una antiga carretera herbada que va baixant pel costat de la depuradora i després resta en un corriol que baixa per un bosquet de roures joves al pont de Sant Joan sobre la riera de Margançol. És un pont de pedra d’una gran alçada.

El pont de Sant Joan.

Enfilem pels Emprius de Borredà. Pel costat d’una una feixa amb dues taules de fusta comencem a pujar per un tram d’escales entre les roques i els marges fins a un petit porxo de refugi.

El refugi.

El corriol continua amunt i l’hem de fer amb compte perquè, tot i que en molts moments fa una mica de trinxera, hi ha còdols solts. El camí passa per un bosc de pins amb claps d’arbres trencats o arrencats de tempestes.

Bosc de pins trencats.

Anem sempre per la fondalada, lleugerament a l’esquerra. Entre els arbres remuntem alçada i ens anem situant a l’alçada del poble. Arribem a una pista que seguim uns cent metres a la dreta amunt. Tornem a enfilar de nou un caminoi a l’esquerra que, amb més pendent i amb trams rocallosos, ens porta al coll de l’Estisora.

La Quar, al fons.

Aquí hi arriba un antic ròssec que creuem per a seguir pel corriol fins al coll següent. Baixem, a la dreta, a una mena de pista que de seguida es converteix en corriol força planer. Ara som a la vessant sud i entrem en un bosc d’alzines. A la vista enllà, només albirem muntanyes i boscos de les valls que envolten la riera de Merlès. El camí segueix, durant uns parell de quilòmetres, planer amb alguns trams més rocallosos i de pedres.

L’ermita de Santa Maria de la Quar. A sota, la cova on es va trobar la Mare de Déu.

Ens anem apropant a la zona de la Quar, que reconeixerem tot d’una perquè és un turó coronat amb un edifici blanc. Deixem el bosc i entrem en un planell. En surt una pista antiga que baixa fins a una carretera. Tirem a la dreta i sortim al Pla de la Quar amb camps i les grans masies de Soldevila i Can Pou.

Les masies del Pla de la Quar.

Arribem a la cruïlla de la carretera de quitrà que puja al cim de l’ermita. Aquí el GR4 en troba amb GR241. Tot i que un tros amunt surt un camí a la dreta que puja fent drecera fins a l’ermita, millor fer la carretera que va voltant el turó per a arribar al peu de l’ermita de Santa Maria de la Quar.

L’ermita al cim des del pla de la Quar.

Passem per davant de la cavitat on sembla que s’hi trobà la verge i pugem fins al peu de l’ermita i la rectoria adossada. Podem voltar-la i tenir vistes de 360º a tota la zona de Vilada i tot el terme de la Quar. La tornada a Borredà l’hem de fer pel mateix GR4.

Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>