Excursió per Gombrèn i la Pobla: l’Aranyonet i Montverdor

Fitxa tècnica

Termes comunals: Gombrèn (Baix Ripollès) i la Pobla de Lillet (Alt Berguedà)
Sortida i arribada: coll de Merolla
Durada aproximada: 3 hores
Distància aproximada: 10 km
Dificultat: baixa


Aquesta excursió ens porta a descobrir el nucli deshabitat de l’Aranyonet dins del terme de Gombrèn i el sector de Montverdor ja en el terme de la Pobla de Lillet. La ruta està senyalitzada en groc dins de la xarxa Itinerànnia i en trams coincideix amb camí ramader (el que puja a Pla d’Anyella i el que puja a Castellar de n’Hug). Té un parell de pujades però de bon fer i la resta és planer. Tindrem bones vistes a la zona del Pedraforca i el Cadí i al coll de Pal i al sud al Pedró de Tubau.

Sortim del Coll de Merolla a on arribem per la carretera G-402 que va de Gombrèn a la Pobla de Lillet, que es caracteritza per revolts i revolts. Agafem la carretera de terra que, a l’esquerra, porta a les cases de la Palomera i l’Aranyonet. De seguida a mà dreta veiem, al fons, el Pedraforca i la serra del Cadí.

El Cadí i el Pedraforca.

Enfilem, a l’esquerra, un corriol que ens porta a un revolt de la carretera. Ara ja la deixem per pujar per un tram de terrallera de roca morta. Abans d’entrar al bosc de pi veiem al nord la serra de Meranges i en primer terme el refugi de Merolla, i més a l’esquerra, la casa de Merolla.

Merolla i el refugi del Coll de Merolla.

El camí ramader puja entre pins i boixos (rossegats a trams per les erugues).

Camí ramader.

A la carena entrem en un antic ròssec i seguim a l’esquerra avall. Trobem de nou a la carretera de terra del veïnat i el pal d’Itinerànnia R51 al Coll de l’Arç. Seguim la carretera de la dreta direcció l’Aranyonet. Al cim s’albiren imponents, Puigllançada, el Pic de l’Àliga, el coll de Pal i també el Cadí. La carretera es bifurca i seguim per la dreta lleugerament avall per un bosc de pins drets i gruixuts.

Arribem als prats de pastures ja a la banda assolellada, del voltants de les cases de l’Aranyonet sota el Pedró de Tubau.

Deixant les cases de l’Aranyonet.

Vorejant els camps hi arribem per un camí envoltat de pedra seca. Trobem primer, a la nostra dreta, les restes de l’església de Sant Romà i la rectoria, a l’esquerra, la gran casa del Portell amb l’era a sobre i la cabanya.

La casa del Portell i la cabanya, gairebé en ruïnes, al nucli abandonat de l’Aranyonet.
L’antiga rectoria de l’Aranyonet, avui en un estat força dolent de conservació, era un gran casal amb galeries cobertes orientades a la solana.

El corriol segueix, arran de marge i per sobre de les restes de la Ca l’Estremera, planer, fins a entrar de nou en un bosc de pins. Ara baixem l’antic camí de la Pobla que durant uns vuit-cents metres va fent ziga-zagues fins la riera de l’Arija.

La riera d’Arija.

El camí continua seguint-la a l’esquerra uns vuit-cents metres. S’ha d’anar en compte perquè es va alternant el pas entre la riba esquerra i dreta s’ha de travessar unes quantes vegades fent passera amb els rocs. Té una llera molt ampla i hi sol baixar poca aigua, però en moments de pluges pot ser perillós.

Arribem a uns prats i al fons veiem una casa, la Teuleria de Montverdor, i la dreta, un antiga guixera que deixa veure les terrasses blanques enmig del bosc de pins.

La Guixera.

En el prat gran i abans de creuar el torrent dels Solls creuem per darrera vegada l’Arija i trobem un pal amb banderoles del Trail 29.

Pal del Trail 29.

Enfilem per un corriol fins arribar a la carretera que puja a la guixera. La seguim uns vuit-cents metres amunt. Quan trobem una nova carretera, la deixem i prenem el corriol a l’esquerra però en direcció nord-oest. De seguida arribem a les envistes de la casa de Montverdor i als prats del voltant amb bestiar.

El camí es torna una antiga carretera herbada que ens enfila de nou a la carretera al collet Roig. Com que és zona ramadera cal estar atent al filats i a les vaques i cavalls. La carretera, ara planera, em mig d’una pineda, ens condueix pel camí ramader, al collet de Montverdor a la B402, ara dins de la demarcació de Barcelona. Hi ha un punt de parada del cotxe de línia.

Tornem al coll de Merolla remuntant els 2,5 quilòmetres per la carretera.

Refugi del Coll de Merolla.
aranyonet, ca l'estremera, cadí, coll de merolla, gombrèn, l'aranyonet, la pobla de lillet, montverdor, palomera, pedraforca,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>