Excursió per Gombrèn: del Cortal al coll de Merolla pel veïnat de l’Aranyonet

Fitxa tècnica

Comú: Gombrèn (Baix Ripollès)
Sortida i arribada: refugi del coll de Merolla (Gombrèn)
Durada aproximada: 3 hores
Distància aproximada: 9 km
Dificultat: mitjana


L’excursió que us expliquem ens descobreix un dels racons més a l’oest del Ripollès dins del comú de Gombrèn: l’Aranyonet, avui encara enmig de quintans de pastura però amb la majoria de masos enrunats. Se surt del nucli del Cortal, a un quilòmetre de Gombrèn i l’acabem al refugi de coll de Merolla, a peu de la carretera Gi-402 que baixa a la Pobla de Lillet. En tot moment, seguim les marques grogues d’Itinerànnia.

Partim en el Cortal del costat de l’església de la Mare de Déu de Lorda on hi ha el pal R56 d’Itinerànnia i agafem, just a la dreta de la font, un camí ample que passa pel costat de can Toni i va vorejant, per l’esquerra la riera del Merdàs, que creuarem dues vegades. Seguim, tot veient al davant, al cim d’un turó la casa de Vilalta i creuem el torrent de Solanllong.

La casa de Solanllong.

Allí enfilem amunt per creuar, uns dos-cents metres després un nou rec, i pujar amunt per una carretera de terra durant un quilòmetre. Quan trobem que la carretera es parteix, seguim per la de la dreta tot passant per una tanca oberta. De seguida som a la gran casa de Solanllong, avui deshabitada. A pocs metres a sota es conserva l’ermita de Santa Magdalena. Al sud tenim l’imponent muntanya, amb cinglera al cim, del padró de Tubau.

Continuem per la carretera a estones herbada quintans enllà, tot passant per sobre de la font que proveeix un abeurador i un safareig. Aquí el camí també sembla tenir dos ramals però continuem pel més marcat i planer i a pocs metres passem una altra tanca també oberta.

La carretera va pujant, en mig de feixes i un bosquet de pi, durant un parell de quilòmetres fins al coll de l’Arç on hi ha el pal R57 d’Itinerànnia. Es tracta d’un creuament de pistes en bon estat.

L’Aranyonet.

Agafem direcció Aranyonet per la carretera que també porta a la masia de les Muntades, avui encara dedicada a la pagesia. Tenim vistes fins al Pedraforca, Puig Llançada, el Cadí i la tossa d’Alp, tot passant per l’obaga dins d’un bosc de pi net i ben cuidat.

Rectoria de l’Aranyonet.

Uns sis-cents metres després agafem una branca que surt a la dreta avall i, havent travessat un filat entrem, de nou, mirant cap al Padró de Tubau, en uns quintans. Tres-cents metres avall arribem al principal nucli de l’Aranyonet, amb cases avui totes abandonades. A mà dreta queda l’església de Sant Romà amb la rectoria ruïnosa enganxada. Seguint entre magnífics murs de pedra seca arribem a la imponent masia del Portell. Uns dos-cents metres avall hi ha la casa de les Estremenyes també deshabitada.

Refugi del Coll de Merolla.

Reculem pel mateix camí fins al coll de l’Arç i agafem, direcció el refugi de coll de Merolla, el camí ramader per on els ramats fan la transhumància des del Lluçanès fins al Pla d’Anyella. A més de les marques d’Itinerànnia trobem unes marques blau fort. El camí és ample i puja entre mates de boix i pins amb trams que recorden l’empedrat antic i tres-cents metres després arribem a la carretera Gi402 i creuant-la som al refugi que fa d’hostal.

coll de merolla, gombrèn, l'aranyonet, mare de déu de lorda, solanllong,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>