Excursió per Ripoll: els masos del Roig i les Terrades

Fitxa tècnica

Comú: Ripoll (Baix Ripollès)
Sortida i arribada: sortida de la depuradora de Ripoll i arribada al carrer Progrés pel camí de Caganell
Distància: 7 km
Durada aproximada: 2 hores i mitja
Dificultat: baixa


L’excursió que us proposem és una sortida als voltants de Ripoll entre la zona del Roig i els baixos de Sant Antoni. És de molt bon fer per a tothom perquè té un desnivell que no arriba als dos-cents metres i que es fa en un tram de més de tres quilòmetres. Durant tot el recorregut trobem marques blanques i vermelles de GR i també marques grogues d’Itinerànnia.

La resclosa de la Corba
La resclosa de la Corba

Sortim de la depuradora de Ripoll i agafem la carretera de terra en direcció al petit poble de Llaés, que de seguida creua el Ter per un llarg passallís conegut com la passera de la Corba. Uns cent metres després, entre camps de pastura, passem per sota la casa de la Corba. Continuem fins a una estació transformadora i agafem la carretera de la dreta amunt. Ara ja trobem les marques del GR i les d’Itinerànnia. Just al cim de davant, veiem la casa de Vilardenó sobre la C-17 i la depuradora.

Seguim aquesta carretera que passa a tocar el Ter, que just al partir de la gran resclosa de la Corba és de gran amplada i de corrent plàcida. Anem vorejant-lo per un bosc de ribera de pollancres i verns. Ja a les envistes de l’antiga fàbrica tèxtil del Roig, a la dreta, trobem una carretera de terra que enfila per sota un imponent pont de la via del tren. Tot i que la senyalització del GR continua per la carretera principal, l’agafem i ens estalviem d’haver de creuar la via a la colònia.

La masia del Roig

Després d’uns centenars de metres de pujada enllacem amb la carretera que puja de la colònia. Anem pujant entre un bosc de pins fins a la casa del Roig. En voregem les edificacions i per les roques de l’antiga salera arribem a una torre d’alta tensió.
De la carretera de sobre la torre surt un corriol que s’endinsa entre els pins fent ziga-zagues fins al collet del Roig on hi ha una altra torre d’alta tensió. A la dreta, una carretera de terra es fica cap a l’obaga en un fageda. L’antiga carretera va lleugerament baixant fins arribar a un rec que creuem per una gran llosa de roca natural. La carretera continua, ara pujant lleugerament fins a un nou rec.

L’estat ruïnós que presenta la masia de les Terrades

El travessem per un filat i ja ens endinsem entre feixes de pastura carretera amunt fins a l’antiga masia, avui en ruïnes, de les Terrades. Just després de tombar ens queda al fons les planes de la carretera de les Llosses amb el Remei més al cim. Seguim, uns cinc-cents metres, per la carretera de terra ja planera entre pins i roures fins a trobar la carretera molt més ampla i amb trams de formigó que puja a mas Isoles i a sant Antoni. Nosaltres la prenem a la dreta avall, en direcció a Ripoll.

Ara transcorre planera i amb trams de baixada entre fins i roures, vegetació típica de solana. A mesura que avancem es va començant a sentir la fressa dels cotxes entrant a Ripoll per la C-17. Un gran plafó ens situa ja a sobre de l’antiga guixera, i des d’aquest punt podem fer una bona fotografia panoràmica de Ripoll amb l’estació del ferrocarril en primer terme, els arbres marcant el riu i els carrers i edificis que s’entenen amb les muntanyes al fons. Continuem baixant i entrem a la vila per la zona de Caganell, al carrer del Progrés, just a l’altura dels blocs pisos de Fuensanta.

L’antiga guixera, als peus de la muntanya de Sant Antoni, ens ofereix una bona panoràmica de Ripoll. Les vies fèrries parteixen la vila en dos: a mà esquerra, el barri de Castelladral i la carretera de Barcelona; a la dreta, els edificis dels Ferroviaris en primer pla i el carrer del Progrés. Al fons observem, imponent, el monestir de Santa Maria i els Pirineus
depuradora, ripoll, ripollès, roig, terrades,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>