Excursió per Vidabona

Fitxa tècnica

Comú: Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Ogassa (Baix Ripollès)
Sortida i arribada: Mogrony
Durada aproximada: 3,5 hores
Distància aproximada: 10 km
Dificultat: mitjana


La caminada que us expliquem ens porta a descobrir la casa i l’ermita de Vidabona. Ens movem per sota la serra de Sant Amanç i, majoritàriament, en terme de Ripoll però també passem pel d’Ogassa i pel de Sant Joan de les Abadesses. El circuit proposat és circular de poc més de 10 km que es poden fer bé en tres hores i mitja.

Proposem anar en cotxe per la pista de Ribamala que surt pel nord de la N-260, amunt sis quilòmetres i mig fins al coll de Fullosa. Allí es comença a caminar, just partint del revolt i d’un pal de senyalització vertical amb banderoles de El Camí però que coincideix també amb marques blanques i vermelles del GR3 i grogues d’Itinerànnia, veient perfectament les restes de la casa de Vidabona al davant.

Travessem el filat del bestiar agafant la indicació del Santuari de Vidabona (per drecera) tot fent un corriol que baixa, de pressa, entre feixes de pastura i després mig emboscat d’avellaners fins a les restes de la casa de cal Baiato, a un quilòmetre. Passades les ruïnes d’aquesta casa, prenem el camí, amb marques d’Itinerànnia, GR3 i El Camí verdes, que baixa lleugerament fins al torrent, tenint al davant els cingles de Vidabona.

Es passa bé el torrent, tot travessant una porta de tancat de bestiar feta per barres d’avellaner. Prenem el camí de mà dreta que enfila, dret i fent ziga-zagues cap amunt, prop d’un quilòmetre i mig, fins arribar al collet i les saleres de Vidabona on hi ha el pal d’Itinerànnia R31. Aquí veiem ja molt a prop la casa de Vidabona i també d’on venim, amb la casa de Fullosa un pèl més avall. Cap al sud, tot el Baix Ripollès i a l’oest, fins al Berguedà.

Santa Maria de Vidabona és un edifici romànic d’una sola nau amb absis i volta apuntada. La nou de l’absis està separada per un arc triomfal. Tant l’exterior com l’interior són de carreus ben treballats.

Seguim, uns cinc-cents metres amunt, cap a passar sobre les poques parets de Vidabona, en mig de molta bardissa, i un cop passada la font sortim a sota l’ermita de Santa Maria de Vidabona. Encara conserva l’absis i el cor però té, ensorrades, la teulada i mitja porta. Continuem passant per davant d’un plafó explicatiu de la zona del Camí, tot agafant, a la dreta, el GR3.

Enfilem cap al Pas dels Maquis, en un tram rocallós, i després per un bosc de faig de molt bon seguir fins al collet del Vent (pal d’Itinerànnia R30), un bon planell de pastura a un quilòmetre i mig.

En el collet, a la dreta, direcció Ogassa, continua el camí lleugerament amunt cap a la Tuta, només amb marques d’Itinerànnia (el GR3 marxa cap a Saltor, per l’altra banda del collet) en mig de pins, boixos i claps de roca, sempre amb bones panoràmiques cap al sud. Passat una mica més de quilòmetre i mig, arribem a l’anomenat pla d’en Pagot, amb bones pastures, on es troba el monòlit en record de Josep Maria Xirinacs.

Monòlit dedicat a Lluís Maria Xirinacs i Damians (Barcelona, 6 d’agost de 1932 – Ogassa, 11 d’agost de 2007), polític no-violent, doctor en filosofia, sacerdot i autor català.

Uns metres amunt arribem a la carretera que des de Ribamala puja fins a coll de Jou. L’agafem de baixada fins a tornar al cotxe. A dos-cents metres, passem el coll de la Tuta i veiem la casa a sota mateix, i amunt ens queda la zona de Surroca i Cavallera. Uns quatre-cents metres carretera avall, al costat d’un revolt, a la dreta, hi ha el mirador del Puig de l’Àliga amb taules de fusta i una magnífica talaia a les muntanyes del sud com la serra de Milany.

Plafó del mirador del puig de l’Àliga.

Dos quilòmetres carretera avall, tot passant àmplies vistes cap a la casa del Negre, arribem al punt de sortida.

cavallera, milany, ogassa, sant joan, santa maria de vidabona, surroca, vidabona, xirinacs,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>