Feina feta

Viñas (Germans Viñas) és i ha estat una família amb tallers de fontaneria que ha seguit els passos del seu avi fundador, Antonio Viñas Boixader, qui fou pioner l’any 1898 com a cap del taller de llauneria. En enviudar en segones núpcies, la llauneria va dividir-se en una segona branca fundada i anomenada inicialment Vda. e hijos de A. Viñas, una empresa que continuaren els germans Joan i Bartomeu Viñas Maranges des de l’any 1945.

En general, la família Viñas i les seves tres branques, eixides d’un tronc comú, han estat el model en el decurs dels anys, fins ara, de treball i formació continuada.

El que subscriu, Antoni Viñas Orriols, net i continuador de l’empresa del meu pare i mentor, Joan Viñas i Maranges des que es va jubilar d’una d’aquestes tres —i que podem anomenar, ja, estirp d’aquest ofici—. Amb el pas del temps hem anat adaptant a les modernitats contínues que han anat sorgint d’especificitats diverses, i som sobradament coneguts i reconeguts pel cognom, essencialment en el nostre entorn.

Tot i així, els anys d’exercir aquesta professió han esdevingut plens de records i amb esdeveniments ininterromputs, on cal remarcar la Guerra Civil del 1936-39 i la tenacitat i l’esperit de servei fent instal·lacions i manteniments d’indústries de tota mena, sense oblidar en cap moment els clients, vilatans principalment de Ripoll i comarca. També del nostre esperit de servei com a fita principal, proposant-nos entre tots per a deixar la feina ben feta, tant els operaris com els aprenents d’aquesta professió; ben formats i que varen treballar i gaudir d’uns professionals oficials i mestres que, sens dubte, a hores d’ara i per les vicissituds dels darrers lustres, està minvant de forma exponencial.

El motiu d’aquest escrit és donar-vos, a tots els clients i les empreses que fins ara ens heu dipositat la vostra confiança, el nostre agraïment; en primer lloc de tots els treballadors que han fet possible aquest continuat esperit de servei i del meu propi, que subscric el redactat.

Ha arribat el moment d’anunciar-vos que és l’hora de la nostra jubilació com a empresa metal·lúrgica d’instal·lacions, reparacions i serveis en totes les especialitats en què, repeteixo, la formació continuada n’ha estat la clau.

En el decurs d’aquest mes d’abril, dia 8 concretament, la nostra branca Viñas de 76 anys de durada (1945-2021) deixa —i deixem, per llei de vida— la nostra tradició essencial de serveis per a donar pas a la joventut del poble que seguirà servint amb entusiasme a tots els ripollesos.

No dubtant que en part amb nostàlgia i per altra amb alegria —així com la joia d’haver pogut sostenir-la viva i dirigir-la— ha estat per a mi un privilegi, sobretot gràcies a l’equip humà dels qui, val a dir, ja no hi són per naturalesa i dels qui m’acompanyen en aquest acomiadament; tots plegats ens refermem en el nostre més profund agraïment per la confiança que ens heu dipositat i que esperem —el temps n’és sobradament la prova— no haver-vos defallit.

Tot desitjant que els que resten segueixin, com a continuadors en l’esdevenir, aquest ofici que és en el cor i ment de tots els ripollesos, des de sempre com a llauners: el nom principal d’aquest ofici. També per tots els ensurts històrics viscuts fins avui, d’haver-ne format part i donat el nostre granet de sorra empresarial ràpid i acurat, i que ha estat i seguirà essent el que desitja tothom quan esdevenen una avaria o una urgència particulars. Us desitgem salut i alegria, en la vida i en el temps que no s’atura.

A reveure i fins sempre!

 

Antoni Viñas i Orriols

En nom i representació de tot l’equip humà i propi que l’ha representat en totes les seves vessants.

Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>