Fongs i tomates

Seguim amb el cicle d’horticultura ecològica de butxaca. Canvio d’escrit al darrer moment per a centrar-me en les malalties fúngiques i bacterianes. Aquests últims dies, les pluges continuades —en ocasions amb gota molt gruixuda i alguna calamarsada— han fet vertaders estralls en les hortes. Però per què plantes com el tomàquet o el carabassó es tornen malaltes encara que les tinguem sota malla o plàstic?

Hem de tenir present que no hi ha dues plantes iguals ni dos ambients idèntics. Els corrents d’aire hi tenen molt a veure. Per què? La clau és conèixer el temps d’humectació de la fulla, és a dir, quanta estona la fulla està completament molla i humida. Necessitem, doncs, observar què passa després de ploure, al matí amb mullena, saber quan ventila, etc.

En general, els fongs es desenvolupen quan en un determinat interval de temps coincideixen unes condicions d’humitat i temperatura adequades i sempre que les espores hi siguin presents. Ras i curt, i no cal anar més enllà, que després us embulleu amb explicacions pesades.

L’aire asseca més que el sol, deia l’avi. Per exemple, si els nombrosos experts en tomates de cada poble m’ho permeten, citaré les tomateres, un cultiu generalment sensible a malalties fúngiques. Veient que el tema agafa interès, en aquest punt separarem l’explicació en cultius sota plàstic i cultius a l’exterior.

Si tenim les mates a fora, en una zona poc ventada, hem de procurar augmentar la distància entre files i entre plantes. 80×80 cm amb canyes individuals a cada mata sense piràmide ja bastaria. Si disposeu de temps suficient, també és necessari mantenir a ratlla els brots secundaris sense flor (xucladors), així potenciarem els poms florals i tindrem una planta ben ventilada.

És prou important també realitzar almenys una aplicació preventiva de coure i sofre per empolvorament. Aquesta acció la farem al matí amb les fulles ben molles, perquè les gotes d’aigua atrapen la pols i llur impregnació és altíssima. Aquests minerals actuen a mode preventiu i per contacte. Això significa que amb el pas dels dies ens farà falta cobrir els nous creixements. Si plou durant dies, s’hauria de repetir encara que anunciïn més pluges.

Cal puntualitzar que, encara que utilitzem productes ecològics, hem de respectar l’etiqueta amb les dosificacions i sobretot el termini de seguretat i les normes d’utilització de cada producte. No per ser eco és menys perillós.

Símptomes de bacteriosi en fulles de tomatera
Símptomes de bacteriosi en fulles de tomatera

 

Quan tenim les tomateres o qualsevol cosa sota plàstic, hem de vigilar i molt el tema de la ventilació. Aquesta és clau per a l’èxit o el fracàs. Qui voldria morir ofegat en una presó de plàstic?

Un dels errors més típics, quan encara hi ha perill de gelades, és ventilar l’hivernacle quan ja fa estona que ha entrat el sol… per allò que agafin caloreta matinera! Encara que la temperatura exterior sigui de -1ºC i l’acer de la porta ens recordi l’últim combinat de la nit passada, és molt important d’obrir l’hivernacle al primer raig de sol. D’aquesta manera evitarem que la mullena matinal condensi sobre les plantes, evitant de pas molts altres problemes. A l’estiu ja convé tenir l’hivernacle completament obert.

Si estem emplaçats en una zona amb poca ventilació natural, és convenient també realitzar alguna aplicació preventiva amb coure i sofre.

Per a qualsevol dubte o pregunta sobre aquest o altres capítols, podeu escriure un comentari a la part inferior d’aquest article. Al setembre parlarem sobre les associacions de cultius i biopreparats, un tema poc estudiat però cada vegada més utilitzat.

Per exemple, i seguint amb la tomata, aquesta la podríem associar per la cara més assolellada amb el clavell de moro i per la cara més ombrívola amb l’alfàbrega. Les arrels de clavell de moro protegiran la tomatera dels nematodes i l’ombra de la tomatera proporcionarà un bon ambient a l’alfàbrega. A la vegada podrem plantar o deixar créixer aleatòriament alguna planta agradable a la nostra vista i a la dels pol·linitzadors, com per exemple la impressionant ravenissa groga (Erucastrum nasturtiifolium).

Bon estiu a tothom!

hort, tomàquet, tomata,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>