Hi havia un cavaller que va matar un drac…

Cada 23 d’abril recordam la llegenda de Sant Jordi: l’alè fètid del drac, el mal fat de la donzella, l’esglai del rei, el valor de cavaller… el cavall blanc i el roser vermell.

Cada 23 d’abril les nostres places i carrers s’omplen de taules curulles a vessar de llibres i la gent s’ofereix una rosa, una espiga i un somriure.

Conten els llibres més vells que sant Jordi era d’una noble família de la Capadòcia, a Grècia, i que va viure en el temps que els romans perseguien els cristians per la seva fe. La primera proesa d’aquest jove noble va ser vèncer un drac que assolava la ciutat de Silene. Després, canvià les robes de guerrer per les vestidures humils de cristià, repartí les seves riqueses i proclamà la seva fe. Per això va ser empresonat i martiritzat durant anys, fins que morí l’any 287 i prest es va difondre la seva santedat.

El tema de la lluita d’un home contra un monstre és comú en els mites. A Grècia, a Roma, en les tradicions germàniques i nòrdiques i també a la Bíblia el drac és un símbol del mal i la desgràcia. Un ésser repulsiu que roba, mata i devora. Des de temps remots, la humanitat va pensar que uns animals disforjos i ferotges havien senyorejat la terra i que, en algun lloc, encara en quedaven. Els imaginaren dotats de moltes defenses —ungles, banyes, ullals, escates, cues verinoses— i encara multiplicaren la seva ferocitat amb elements imaginaris: tres caps o set, alè de foc, etc. Matar un drac era la demostració màxima del coratge. Renunciar a la recompensa, la prova més clara de santedat.

Justament un 23 d’abril, dia de Sant Jordi, moriren escriptors importants —com Cervantes o Shakespeare— i els llibreters elegiren aquesta data per a celebrar el Dia del Llibre. Els floristes catalans s’hi afegiren amb la proposta de complementar el llibre amb una rosa, en recordança del roser vermell que va néixer de la sang del drac. Avui, aquest costum s’ha estès i el dia de Sant Jordi es celebra amb llibres i roses a diversos llocs del món. És un dia màgic en el qual la literatura és protagonista: els escriptors signen els seus llibres, conversen amb els lectors, es presenten novetats, la gent es regala llibres i… per sobre de tot —en la tebior de l’aire de primavera— un perfum intens de roses venç l’alè fètid dels dracs quotidians.

sant jordi,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>