Ens posem les nostres millors gales i ens deixem sentir, que flueixi. Quedem per a sopar amb la colla d’amics i comencem a cercar excuses per a beure un cop darrere d’un altre i així comença la nit.
Les begudes alcohòliques ens desinhibeixen. El riure fàcil i la ximpleria s’apoderen amb èmfasi de la nostra voluntat.
Ens adrecem als bars musicals, comencem fent glopets a la barra del bar, mentre els nostres cossos es mouen amb el ritme de la música. L’alegria i les ganes de passar-s’ho bé fan que estiguem al màxim d’endorfines.
Però tant les begudes com les drogues provoquen dependència, és a dir, que la persona té el desig d’ingerir aquestes substàncies. Segons l’OMS, les drogues es diferencien segons el grau de dependència, que poden ser psicològica, física o ambdues depenent del tipus de substància, la freqüència del consum i la permanència en el temps.
Les drogues es poden considerar dures o toves i cal deixar clar que tant unes com les altres són igual de perilloses i addictives. L’alcohol és estimulant, depressor, desinhibeix i crea eufòria. La cocaïna, a part de ser un estimulant i crear eufòria, afegeix seguretat a un mateix i disminució del cansament. El cànnabis és depressor, al·lucinogen, fa fer riure, estimula la creativitat, intensifica les sensacions i relaxació, entre altres.

Alguns dels efectes que provoquen el consum de drogues són ansietat, paranoies, addicció, falta de concentració, atenció i coordinació. Afecten la memòria i la capacitat d’aprenentatge. Poden desembocar, fins i tot, en problemes de salut mental. Cal dir que totes les substàncies que ens desinhibeixen ens exposen a situacions o riscos que sense el seu consum possiblement no acceptaríem.
Els amors de nit, basats en l’augment de l’eufòria, fan que quan coneixem algú o ens relacionem amb persones del nostre cercle, d’una manera més intima, fa que ens hi trobem a gust a causa de l’estat en el qual ens trobem. Les relacions flueixen pels efectes que produeixen l’alcohol o altres substàncies. A vegades ens deixem endur, sense ni tan sols pensar si ens ve de gust assumir una situació concreta, com per exemple mantenir una relació sexual o consumir. És per aquest motiu que, en moltes ocasions, quan passen els efectes deshinibidors sentim vergonya o ens penedim de tot el que hem viscut, per no parlar de les conseqüències que pot tenir el fet de ser tan vulnerables per a altres. Quan estem en aquest punt, podem parlar d’agressions sexuals, embarassos no desitjats, exposició a xarxes socials, xantatges, malalties de transmissió sexual… o simplement trobar-nos en una situació en la qual tenim desavantatges envers els altres, per la manca de consciència.
Així que, com a reflexió, us convido a mirar la vida amb certa precaució i, òbviament, gaudint, respectar-nos a nosaltres mateixos i als altres, assumir amb responsabilitat el consum de qualsevol substància.
Les nits són màgiques i la passió sota la llum de la lluna sempre hi ha estat. Aquests amors de barra es poden consolidar, per què no?
Comentaris