Infància i joventut en una colònia tèxtil

En aquesta ocasió m’agradaria dedicar el meu escrit a la colònia de Santa Maria (la Parròquia de Ripoll), més coneguda com el Roig. I qui millor per a poder-la recordar que algú que hi passà la seva infància i part de la seva joventut: en Rufino Cantero Tadeo.

En Rufino de petit

En Rufino en guarda molt bons records i avui té ganes de compartir-los amb tots nosaltres. Conta que en aquella època la colònia estava habitada per unes 72 famílies que treballaven a la fàbrica tèxtil. La fàbrica tenia la seva comprativa, és a dir, el supermercat on podien anar a comprar. La colònia també disposava d’una carnisseria amb servei de tabaqueria, d’un taxista, d’un bar, d’un cinema i d’una escola per a nens.

A partir de 1953 mossèn Agustí Sala i Pagès fou destinat a la parròquia i feu la tasca educativa com a mestre del col·legi. Les nenes anaven a una altra escola, al veïnat de Sant Quintí. Mossèn Agustí fou mestre de religió de molts de nosaltres als col·legis de Ripoll. De fet, en Rufino comenta que segur que som molts els qui en guardem un bon record.

D’entre moltes aventures, en Rufino ens explica la d’un dia que van anar d’excursió amb els seus companys de classe i mossèn Agustí fins a la platja. El viatge el feren amb autocar, i tot que ara no ens pugui semblar una cosa gaire peculiar, en aquells temps els va resultar una experiència impressionant i molt sorprenent. Un altre record que té de la seva etapa com a estudiant a la colònia és quan anaven a berenar a la font del Ros.

La colònia de Santa Maria: vista general de la fàbrica i la colònia. ©Arxiu Comarcal del Ripollès. Ref: ACRI150-44-N-20

Comenta en Rufino que ell fou un dels primers nens que mossèn Agustí va batejar. Explica també que els diumenges, un dia que s’estilava molt d’anar a missa per part de tots els feligresos de la colònia, ell i molts de nens feien d’escolanets. Això no obstant, s’ho repartien de manera que una setmana hi anava un grupet de canalla, i la setmana següent, l’altre. Si els nens anaven al rosari o a missa, l’amo de la fàbrica els tenia una llibreta d’estalvis oberta en què l’empresa hi posava diners. Quan eren majors d’edat podien rescatar aquests diners que s’havien anat acumulant a base de l’assistència als actes religiosos.

Les cases del Roig

Les cerimònies dels enterraments també es feien a la colònia, però un cop finalitzats, s’encaminaven en una processó a peu fins a Ripoll per a anar a fer l’enterrament.

Una altre record que ens explica és quan als deu anys va venir fins a Ripoll a peu, juntament amb la seva família, per a poder celebrar Cap d’Any a cal Teyu, un edifici avui desaparegut que es trobava a la carretera de Barcelona. Un cop acabat el sopar, tot i el fred que feia, van encaminar-se amb alegria cap al Roig.

En Rufino conta que també feu la comunió i es casà a la parròquia mateixa. De fet, foren molts els ripollesos que tingueren el plaer de gaudir-ne durant molts d’anys. Esperem que el record del Roig i de la seva parròquia perduri per sempre. Moltes gràcies, Rufino, per compartir-nos els teus records!

La colònia de Santa Maria: església, colònia i carretera nacional 152. ©Arxiu Comarcal del Ripollès. Ref: ACRI150-44-N-21
Estat actual de la font del Ros

 

agustí sala i pagès, colònia de santa maria, colònia tèxtil, parròquia de ripoll, roig,
Publicat el

Comentaris

  • Clara Vilardell diu:

    Jo també soc filla del Roig; hi vaig viure els cinc primers anys de la meva vida. Tota la meva família, per part de mare i de pare, eren d’aquí. Sempre en parlaven emocionats pels records, que malgrat la duresa econòmica i política del moment, per ells era el seu paradís. Recordo amb carinyo el Pòlit i la Letes que portaven el cafè.

    • Isabel Lasalle diu:

      Hola Clara moltes gràcies pel teu comentari. Me n’alegro que l’escrit t’hagi portat bons records. Si tens algun record més que vulguis compartir amb nosaltres, no ho dubtis!

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>