La identitat personal en l’adolescència

La identitat personal dels adolescents es forja a través de l’intercanvi familiar, social i educatiu i es va consolidant a través de les experiències, les decepcions, les descobertes, empesos a través de la necessitat d’entendre el món que els envolta. Durant aquesta etapa s’anirà definint i acotant el seu caràcter, trets personals, preferències i la seva actitud en el camí a l’edat adulta.

Qualsevol adolescent està influenciat i condicionat per les seves arrels familiars, socials i culturals, encara que avui dia la seva identitat està molt condicionada per la facilitat d’accés a la informació, a través de les noves tecnologies, xarxes socials, al bombardament dels influencers, YouTubers, la música, els videojocs i quantitat d’estímuls visuals i sensorials dels que són objecte.

La família constitueix una part essencial de la seva identitat, és des d’on aprenen a viure i conviure tant a dins com a fora de casa. Durant l’adolescència els nois i les noies es veuen en la necessitat de construir una identitat més personal, més definida. Per aquest motiu sorgeix amb força l’instint de provar, experimentar i explorar.

Què poden fer els pares?

Primer de tot, hem de ser conscients dels seus canvis físics, emocionals i de les seves necessitats. A partir d’aquí la comunicació, el respecte i la tolerància han de ser presents en les relacions familiars. 

Hem de tenir clar que la família els aporta una base i una estructura que els dona suport i posa els límits quan són necessaris.

Hem d’evitar les comparacions generacionals, els adults tenim la tendència a comparar la seva realitat amb les nostres experiències i sense voler els donem discursos provocant la seva absència mental al minut zero. Els judicis perjudiquen més del que ens pensem. Quan els adolescents proven diferents estètiques o filosofies, estan cercant ser part d’un grup, l’acceptació social i la seva reafirmació personal. Això, que podem arribar a percebre com a rebel·lia, és la seva pròpia manera  d’expressió de la seva sensibilitat. 

Hem de vigilar amb el consum de alcohol, drogues i tabac, no pas per provar diferents estètiques han de ser consumidors de substàncies.

Recordem que som els seus referents, no som els seus amics. Això no vol dir que no tinguem una bona comunicació i confiança amb ells, però si cadascú està al seu lloc dins de l’estructura familiar, tot és més fàcil, sobretot els límits.

Els adolescents són un laboratori en si mateixos i tal com dèiem al principi, la seva identitat es forja amb l’intercanvi dins i fora de la família. Hi ha coses que estan sota el nostre control i d’altres que no, per tant no hem de caure en una actitud de control absolut sobre el que fan i el que viuen, perquè entrarem en una guerra desgastadora i els empenyerem a adoptar estratègies o extrems poc saludables. 

Des de la família hem de trobar punts intermedis per a mantenir unes relacions equilibrades perquè la seva construcció personal sigui ben acompanyada. Perquè visquin i descobreixin la vida sense pors, amb seny i amb respecte als altres i a si mateixos. 

 

Una anècdota de viatge

Viatjant per la localitat de Loja, als Andes de l’Equador, vam tenir l’oportunitat d’interactuar amb una família local de l’ètnia Saraguro. Els nois adolescents vestien amb estètica occidental, concretament rapers, amb arracades, gorra girada cap enrere, pantalons caiguts… Una estètica totalment oposada als costums i la indumentària tradicional pròpia d’aquesta ètnia. Vam demanar als pares si no els comportava un conflicte que els seus fills adoptessin una estètica tant oposada als seus vestits tradicionals, i la resposta va ser molt senzilla: «ells estan a l’adolescència, han de provar-se a si mateixos, quan deixin de tenir conflictes i sàpiguen qui són, no necessitaran res més».

Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>