La mantellina

Una mantellina és una peça de roba fina de seda, tul, blonda o randes, amb què les dones es cobrien el cap fins a mitja esquena. Sol ser de color negre, blanc o cru.

Foto de la pabordessa amb la mantellina del fons Carles d’Abàsolo.

Durant molt de temps es van portar per anar a missa, a cerimònies religioses, a les processons… ja que es considerava incorrecte que en aquests actes les dones no es tapessin els cabells. En alguns llocs era tradicional que les fadrines la portessin blanca i les casades de color negre. De mantellines n’existeixen de diversos tipus, com la de blonda o la rodona, i també hi ha diferents maneres de dur-les.

Mantellina. Teixit de seda brodat i blonda. 106 x 220 cm.

Al Museu Etnogràfic de Ripoll hi podeu trobar dues figures vestides de manera tradicional, tal com anaven les pabordesses del segle XVIII. La que veiem a la fotografia porta una mantellina del fons Carles d’Abàsolo, llegat al museu i que consta d’una important col·lecció de vestuari i un complet arxiu documental, sonor i fotogràfic, relacionat amb el món de les danses tradicionals catalanes i el folklore, que és consultable a la institució.

mantellina, randa, seda, tradició,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>