La planxadora

Avui m’agradaria recordar la Concepció Passola, planxadora d’ofici.

A finals dels anys quaranta, a la plaça de la Llibertat —coneguda per molts de nosaltres com la plaça dels Porcs— la Concepció, a més del seu domicili, hi tenia un petit negoci on es dedicava a planxar roba, ja que en aquella època a la gent els agradava portar la roba molt ben planxada i per això es necessitava la figura de la ja quasi oblidada planxadora.

Parlem amb el seu fill, en Jaume, que ens explica que quan hi havia festes assenyalades sa mare tenia molta feina perquè els colls i els punys de les camises s’havien d’emmidonar, i després amb la planxa es treia la brillantor perquè la camisa quedés ben elegant. No obstant això, la veritat és que encara que eren molt boniques, no eren gaire còmodes aquelles camises amb aquell coll tant dret. També acostumava a planxar els vestits de bateig, ja que tal com diu, tot es portava molt emmidonat.

El seu fill també explica una curiositat molt divertida: antigament a la plaça de la Llibertat s’hi feia el mercat dels porcs —d’aquí segurament el sobrenom—. Un dia, un garrí va sortir de la cleda i va anar directe cap a dins de ca la planxadora, a qui se li va girar feina amb la inesperada visita. I és que no seria gaire elegant que el porc s’acostés a les camises que havien de quedar perfectes…!

Bé, tot i l’anècdota es podria dir que avui dia això seria quasi impossible, per una banda perquè a la plaça dels Porcs ja no hi queden porcs, i per l’altra, perquè la de planxadora és una feina que pràcticament ha desaparegut, però el record de la Concepció i dels antics oficis sempre perduraran.

Planxes de ferro antigues.
Planxes de ferro antigues.
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>