L’emmagatzematge d’aliments

En aquesta ocasió vull dedicar l’escrit a la història de l’emmagatzematge d’aliments i com ha canviat al llarg dels anys.

Antigament totes les cases tenien el seu rebost. El rebost era un espai conegut des de la baixa edat mitjana i on s’emmagatzemaven tot tipus d’aliments per tal de fer-los preservar més en el temps. Com sabeu, el rebost acostumava a ser una habitació separada, situada al lloc més fred de la casa, la qual s’aconsellava que estigués encarada cap a la banda nord —cap a tramuntana—, ja que permetia que s’assequessin bé els aliments de la matança. Aquesta habitació no solia tenir cap obertura, exceptuant una petita finestreta, situada a la part alta, que permetia entrar una mica de claror i d’aire fresc.

Segur que molts de vosaltres, tal com explica la Dolors, una veïna, més d’una vegada havíeu entrat sigil·losament dintre del rebost per poder tallar un trosset de llonganissa, intentant, sovint sense èxit, no esser descoberts.

Un altre mètode de conservació de l’època i menys estilat avui dia era confitar l’aliment de diferents maneres, ja fos amb el seu propi greix, amb vinagre, amb olis… per tal que perdurés en el temps. Es confitaven productes com l’ànec, la costella de porc, els bolets, llegums…

https://images.pexels.com/photos/531446/pexels-photo-531446.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=3&h=750&w=1260

Per altra banda, la nevera va tardar més en aparèixer a les nostres llars, ja que antigament aquest electrodomèstic no formava part dels nostres habitatges i encara menys de les cuines. Això no obstant, les primeres neveres no eren un electrodomèstic com el que coneixem avui dia, sinó que va començar essent la ja quasi oblidada nevera de gel. Aquesta nevera solia a situar-se en un espai fresc de la casa. Durant l’estiu calia omplir-la amb gel per a poder combatre les altes temperatures. El gel es venia a dojo, i consistia en uns llargs blocs que es tallaven segons la quantitat de diners que es volgués comprar.

Més tard varen arribar les neveres elèctriques i successivament les neveres amb congelador, que permetien combinar en un mateix electrodomèstic els dos mètodes de conservació. Aquest nou invent, juntament amb l’estalvi d’espai, a causa a l’encariment dels preus dels habitatges, van suposar un dels motius de la desaparició dels explicats rebosts. Avui dia, el rebost s’utilitza per referir-se a petites habitacions, armariets, magatzems… on es desa el menjar envasat i que pot estar en un soterrani, golfes… tot i que encara són molts els nostàlgics que prioritzen l’existència d’un rebost a casa.

I és que com diu el refrany: bona teca i bona cara a tothom agrada!

història, memòria, ripollès,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>