L’eterna batalla entre la raó i l’emoció

Qui no s’ha trobat mai amb una situació en què el cap ens diu una cosa i el cor una altra i no sabem a qui hem de fer cas?

Posem un exemple ben comú en la situació actual: en Joan té una feina estable, però que avorreix fins al punt que per a ell anar a fer feina és una tortura. Cada vegada està més deprimit i angoixat a causa del malestar laboral. Podríem pensar que l’opció més senzilla és deixar la feina i cercar-ne una de nova… Fins aquí en Joan hi arriba i també s’ho ha plantejat, però no fa el pas perquè amb tot el desgavell de la covid troba el mercat laboral del seu sector inestable.

El cor li diu que deixi la feina i que cerqui noves oportunitats que potser li aportaran estabilitat anímica, però el cap li diu que si el primer de cada mes rep un cobrament d’un tal CaixaBank —entre d’altres— i que si no el paga queda sense casa, cotxe, telèfon, gas, aigua i llum.

Com el cas d’en Joan en trobem molts en tots els àmbits de la vida quotidiana. A vegades és aquesta dualitat entre el racional i l’emocional el que fa que ens demanem per què una persona reacciona de manera diferent a com ho faríem nosaltres davant d’una mateixa situació.

Però per què es dona aquesta dualitat? La resposta la trobem en gran part en la neurofisiologia, que és la branca de la fisiologia que estudia el sistema nerviós i que ens defineix com a éssers emocionals que gràcies a l’evolució apliquem la lògica de les nostres actuacions.

Conèixer el nostre cervell —malauradament encara avui dia és el gran desconegut de la comunitat científica—, el seu funcionament i com es relaciona amb la intel·ligència emocional, ens és molt útil per al nostre dia a dia i per a entendre la nostra manera d’actuar.

Molt sovint ens passa que el cor ens diu una cosa i el cap ens en diu una altra

Podem dividir a grans trets el cervell entre el racional i l’emocional. El cervell racional es troba situat a la banda dreta i s’encarrega de funcions com el llenguatge, la lògica, els nombres i tot allò que té a veure amb la part analítica. El cervell emocional se situa a la banda dreta i gestiona la nostra creativitat, la imaginació, la música, els colors… També és la part del cervell que fa més via a reaccionar als estímuls que ens arriben, molt útil en situacions de perill. A més hi trobem les amígdales, que són les gestores de les nostres emocions bàsiques: alegria, tristesa, enuig, fàstic, por i sorpresa. Així doncs, actua com un radar tant de les pròpies emocions com per a identificar les dels altres.

Per exemple, si en una excursió trobem un escurçó que ens vol atacar, no ens podem permetre una anàlisi gaire complexa de la situació, sinó que necessitarem fugir el més ràpid possible (emocional). Per contra, si passegem amb un gelat a la mà i algú sense voler ens el fa caure, no el podem agredir de cop i volta (racional).

La teoria és molt bonica i sempre sembla més senzilla, però a la pràctica, en el dia a dia, moltes vegades és fàcil deixar-nos endur per la banda més emocional i reaccionar sense pensar en les conseqüències que es poden desencadenar, sobretot davant de situacions que ens alteren i provoquen emocions negatives. És molt important, doncs, de conèixer el paper de les emocions i la utilitat d’aquestes —fins i tot les que no ens agraden, com la por i la tristesa— per a entendre’ns millor a nosaltres mateixos i en relació als altres.

A les acaballes dels vuitanta i a principis dels noranta es va començar a fer èmfasi en la intel·ligència emocional i com les competències d’aquesta poden ajudar a harmonitzar amb el nostre entorn. Les competències són el coneixement de les pròpies emocions (autoconeixement, la capacitat de controlar-les, la capacitat d’automotivació, la capacitat de reconeixement de les emocions dels altres (empatia) i les habilitats en les relacions socials.

En resum, la banda esquerra pensa i la dreta sent, i no hi ha una banda més important que l’altra. Ambdues són necessàries per a la nostra supervivència: l’important serà utilitzar-les com cal i en el moment que cal. Aquest equilibri entre les dues bandes ens pot ajudar a fer créixer la nostra part emocional i la nostra part intel·lectual.

cervell, cor, emoció, raó,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>