Mites per a entendre el món

Saps que tenen en comú n’Hèrcules, en Joanet de l’Onso, el rei En Jaume I i els lleons que surten a les faules? Pensa una mica…. són forts, valents, decidits, han de fer tasques complicades, combatre els seus enemics i sortir victoriosos de les seves empreses. I tots protagonitzen relats que corren en boca de la gent des de fa segles i segles però que encara ens fascinen i ens emocionen. La literatura popular és tan vella com la facultat que tenen els homes i les dones per crear amb paraules un món imaginari en el qual poder reflectir els afanys de la nostra vida real.

Què et ve al cap quan sents la paraula «mite»? Ben segur que penses en els déus i herois grecs i llatins i els seus complicats embolics? En Zeus, Afrodita, Cupido, Electra, Ariadna, el Minotaure del laberint, etc. En éssers prodigiosos i d’un temps remot. Això és perquè els mites són relats de caràcter fabulós que intenten explicar el món i donar pautes de conducta a través de les accions de personatge extraordinaris, capaços de mil proeses.

Però de mites n’hi ha a totes les cultures, no només a la tradició grega i llatina. En les societats tradicionals els mites tenien caràcter sagrat i les històries que explicaven eren tingudes com a certes. Solien fer referència a aspectes relacionats amb la creació del món i els éssers que l’habiten o als conflictes que genera la convivència. En els mites solem retrobar els personatges que reflecteixen les qualitats i els defectes dels humans, i els seus arguments mostren de manera simbòlica els sentiments i les relacions que s’estableixen en la societat.

Actualment a vegades diem que grups o persones que s’han fet molt famosos, com The Beatles o Elvis Presley, són un «mite» en el sentit que sobresurten per les seves característiques i la fama que han assolit.

Tots aquests relats creats per la imaginació humana són eines que ens ajuden a entendre i ordenar el món i el complicat sistema de sentiments i relacions que conformen la nostra vida. I ho fan de manera divertida, entretinguda i entenedora, ja que arrepleguen la saviesa de totes les cultures.

creació del món, mites,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>