Músic pagat no fa bon so

La cosa, avui, va de refranys. Aquestes sentències, de formes breus i en llenguatge poètic —sovint d’origen antic i cada vegada menys utilitzades— ens aporten alguna conclusió, una pauta de conducta o un aprenentatge moral. En aquesta ocasió, en Josep Comes Arenyes ens explica l’origen d’un refrany molt divertit i que ens farà ser previnguts a l’hora de pagar: «músic pagat no fa bon so».

En aquells temps, alguns jornalers anaven de casa en casa cercant feina per a guanyar algun calerot. Un bon dia, arribà un jornaler en una masia:

–No sé si tindreu alguna feina per fer —digué el jornaler a l’amo del mas.

–Home —respongué l’amo—, en ple hivern i com estem… no n’hi ha, d’hectàrees de feina. Però vaja, si voleu estassar aquest marge d’aquí sota la casa, ens convé prou.

–Sí, ja ho veig. És llarg, aquest marge, i carregat de romegueres. Però bé, com serà que no el netegem.

Seguidament, el jornaler acceptà la feina, però afegí:

–Ara m’hauríeu de fer un favor: dir-me quant em pagareu per a fer aquest jornal.

–D’un jornal en paguem quatre-centes pessetes —respongué l’amo.

–Doncs mireu, si m’avancéssiu els diners m’aniria bé per a comprar-me unes sabates. Ja veieu que vaig molt mal calçat i no podré fer la feina amb condicions —es queixà el jornaler.

–D’acord —digué l’amo—. Havent dinat t’avançaré els diners i et vas a comprar les sabates.

Després de dinar i de romancejar una estona, el jornaler se’n va anar al poble a comprar les sabates. A mitja tarda, tornà a la masia i l’amo ja l’esperava amb les eines preparades.

–Mestre —digué el jornaler—, ja veig que m’heu preparat el podall i la força, però m’he entretingut una mica i en aquesta època de l’any ja se sap: quan te n’adones, ja és fosc. Haurem de deixar la feina per a un altre dia.

Espero que hàgiu gaudit d’aquesta història que dona origen al refrany «músic pagat no fa bon so». I recordeu d’anar alerta aquests dies a l’hora de pagar, que ja es fa fosc aviat!

Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>