Onomatopeies!

O-no-ma-to-pe-ia és una paraula llarga, llarga i rara, rara. Però les onomatopeies les usem cada dia, gairebé sense adonar-nos-en. I què són? És ben fàcil: són aquelles paraules que imiten els renous que sembla que fan els animals, els objectes o les persones quan realitzen alguna acció. Toc-toc, piu-piu, glu-glu… ho has entès? Doncs, això mateix.

Onomatopeies n’hi ha en totes les llengües del món, pensa que és la forma més directa de designar un objecte o una acció. Curiosament, però, a l’hora de transcriure un so per a formar una onomatopeia, no tots els idiomes ho fan igual. Així, i encara que sembli una broma, podem dir que els gossos catalans fan bup-bup, mentre que els castellans fan guau-guau, que les ovelles a Mallorca fan mee! i Catalunya fan bee!, que els moixos catalans en miolar fan meu, meu i els espanyols, en canvi, miau-miau. Són convencions de la llengua que cal respectar.

Ben segur que us haureu fixat que les onomatopeies són les primeres paraules que aprenen a dir els infants petits. La relació entre la cosa designada i la manera de designar-la és molt directa a través de l’onomatopeia. En el llenguatge infantil un bup-bup és un gos, un ding-dong un timbre i un tatano un cavall, en fer-se mal es fan oioi i a l’hora de menjar fan nyam-nyam. A Mallorca, d’un nadó en solien dir «un infant d’», precisament perquè solen ser ploraners i fer uè, uè, uè!.

A vegades l’onomatopeia és la font que ha originat una paraula. En escoltar-la recordem el so que fa allò que designa. Per exemple «fer un atxem», «escoltar un bramul», «sentir brunzir les abelles», «els polls que piulen», «el raucar de les granotes», «esclafir de rialles», «el xiuxiueig d’un secret a cau d’orella» i tantes altres. Les onomatopeies són especialment divertides per la seva expressivitat. I per això, quan s’inclouen en un text, li donen força, color, el fan més directe i entenedor. També les emprem sovint en parlar, i fan que allò que explicam tengui més vivacitat i dinamisme.

Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>