D’excursions i de música de tradició oral: recordant la feina de Palmira Jaquetti per Pardines i la vall de Camprodon

Logotip dels 125 anys del naixement de Palmira Jaquetti.
Logotip dels 125 anys del naixement de Palmira Jaquetti.

Aquest cop no us proposem una excursió concreta, sinó que farem una proposta que barreja paisatge i cultura a fi de contribuir una mica més al reconeixement d’una dona que va recórrer Pardines i diferents termes comunals de la Vall de Camprodon als anys de la Segona República Espanyola. Es tracta de Palmira Jaquetti, que amb motiu dels 125 anys del seu naixement, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya li ha dedicat, entre el 2020 i el 2021, un any de divulgació de la seva gran feinada.

Palmira Jaquetti és una de les moltes dones que, des d’un anonimat encara vigent, van contribuir a millorar el nivell cultural del país a partir de les seves inquietuds musicals, literàries, pedagògiques i humanístiques en general. Com a dona d’una època en què era difícil ésser escoltada i valorada en el món intel·lectual i cultural, representa un paradigma de tantes altres dones, també anònimes, que van contribuir a construir un model de país.

Al 1925, des de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, patrocinada i promoguda per Rafel Patxot i Jubert i l’Orfeó Català, li encarrega de fer missions de recerca de cançons. Així és com Palmira Jaquetti puja a sobre d’un ase junt amb una ajudanta, Mercè Porta, i pugen cap al Ripollès i la major part dels territoris de parla catalana per a recollir cançons directament de la gent que les canta mentre renta la roba, sega, conrea l’hort, espellona… vaja, en el seu dia a dia. Els seus escrits de les memòries dels viatges i dels treballs de camp són un testimoni viu i directe de la vida rural dels anys 20 i 30 del segle passat, a part d’una mostra de la seva sensibilitat estètica, literària i humana.

L'església parroquial de Santa Justa i Santa Rufina de Prats de Molló (el Vallespir)
L’església parroquial de Santa Justa i Santa Rufina de Prats de Molló (el Vallespir).

Al 1933 fan una missió a Setcases i Tregurà i al 1934 a Molló, Prats de Molló i Pardines. Hem de pensar que en aquells anys la connexió entre la vall de Ribes i la de Camprodon i els termes comunals més contigus es feia sobretot a peu i amb animals de càrrega. Hi havia camins directes, no calia fer la volta pel Baix Ripollès com ara fem en cotxe. De fet, avui encara tenim unes excursions que segueixen aquestes rutes: la collada verda que connecta Tregurà de Dalt amb Ribesaltes que volta per Puig Cerverí i també dues rutes que surten d’Abella i arriben a Pardines: una puja pel Port, Puig de Mont-Roig, el Pla de Caritat i la Cabanya d’en Font; i l’altra, que passa per les Dous i Puig Rodó.

La Palmira i la Mercè no feien pas visites de metge, sinó que romanien una colla de dies a cada contrada perquè la seva recerca es basava en l’observació participant, de manera que es recull la personalitat i les reaccions dels informants, la parla i els coneixements agrícoles. D’aquí que els seus escrits proporcionen un material riquíssim de primera mà, sobre la vida, la cultura, la psicologia col·lectiva, a més de deturar-se en la descripció de l’arquitectura popular, la gastronomia, la salut i la higiene de les poblacions que visita. Fins trobem comentaris sobre el sistema d’herència i el parentiu. Per tot això, Palmira Jaquetti representa un estudi pioner en el folklore, endinsant-se en l’etnografia i l’antropologia.

Per sort, el seu llegat conservat al Monestir de Montserrat com tota l’Obra del Cançoner Popular va ser objecte d’interès, sobretot la seva estada a Pardines per part de l’escriptor osonenc vinculat a la vall de Ribes, Jordi Lara, que al 2014 ho fusiona en l’obra «Palmira a Pardines» amb l’actriu Elisenda Rué i el guitarrista Izan Rubio i que aquest juliol es podrà tornar a veure al Museu Etnogràfic de Ripoll dins de la programació dels Tocs d’estiu. També el Museu acollirà l’exposició itinerant de commemoració de l’Any Palmira Jaquetti «Llum a l’ànima» del 7 de juny al 19 de juliol.

Molló, un dels pobles que visità Palmira Jaquetti.
cançoner popular, dona, folklore, mercè porta, molló, música, orfeó català, palmira jaquetti, prats de molló, rafel patxot, tradició,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>