A vegades als pares, mares o tutors d’adolescents se’ls fa difícil de posar unes normes d’ús de mòbils, consoles de joc i ordinadors i esperen obtenir resultats sense haver d’exercir la seva autoritat. La tolerància mal entesa en la comunicació i atenció als fills pot caure en la permissivitat per tal de mantenir la pau a casa. Els problemes sorgeixen en el moment de voler posar normes a l’ús de dispositius, ja que explota una guerra perquè prèviament se’ls ha permès d’abusar dels dispositius.
Els adolescents tenen una forta tendència a enganxar-se a les pantalles, ja sigui al telèfon mòbil, a les consoles de joc, ordinadors o a la televisió. Això és a causa de la necessitat creada de ser part de les xarxes, a estar al dia en els videojocs i a saber el que passa al voltant d’ells, entre d’altres variables de les que de vegades els adults no controlem. La tecnologia en si mateixa és innòcua, és a dir, depenent de l’ús que li donem, provocarà hàbits, necessitats, o addiccions. És com qualsevol substància: depèn del consum, pot generar dependència o addiccions i per tant un deteriorament en les relacions familiars.
En el cas dels adolescents, la manca de control, d’horaris i de límits, comporta dependència, provocant friccions, males maneres (quan per exemple se’ls demana de deixar els videojocs) i un baix rendiment escolar, i en casos extrems es pot arribar als insults, agressions, exigències, el que condueix a un calvari familiar.
Traslladar a un adolescent la responsabilitat de gestionar l’ús de dispositius és com deixar-lo en un desert sense aigua. Correspon a pares, mares o tutors, establir unes regles, unes normes mínimes i en cas de no acceptar les directrius familiars, posar uns límits. Per a això hi ha l’estructura familiar, per a ensenyar-los, guiar-los i ajudar-los a assimilar un funcionament responsable per al seu benefici personal i de tota la família.
Els adolescents d’avui dia necessiten estar connectats, moltes de les seves relacions es mouen a través de les xarxes socials i també molts dels seus treballs escolars passen per l’ús de dispositius. La qüestió és trobar l’equilibri entre aquestes necessitats i acotar comportaments que comportin risc de mal ús. Per això convé desenvolupar i posar en pràctica pautes per reduir conflictes i malentesos en el si familiar, per a reconduir les relacions de manera que tots els components de la família se sentin satisfets, reconeguts i amb les seves necessitats cobertes.
Suggerim als pares, mares o tutors d’adolescents d’informar-se sobre les noves tecnologies tot cercant informació a la xarxa. Al nostre web hem publicat uns enllaços que són molt útils per a obtenir informació amb material audiovisual que ajuda a educar i a informar-nos. Us convidem a visitar el nostre blog i per a aquest tema cercar la publicació «Las nuevas tecnologías en la familia». Tot aquest material és de fàcil accés i només requereix d’un clic.
En la pròxima edició publicarem unes pautes que poden ser d’interès i de molta utilitat per a famílies que es troben amb problemes d’aquest tipus.
Comentaris