Pantalles i adolescents a la família (I)

A vegades als pares, mares o tutors d’adolescents se’ls fa difícil de posar unes normes d’ús de mòbils, consoles de joc i ordinadors i esperen obtenir resultats sense haver d’exercir la seva autoritat. La tolerància mal entesa en la comunicació i atenció als fills pot caure en la permissivitat per tal de mantenir la pau a casa. Els problemes sorgeixen en el moment de voler posar normes a l’ús de dispositius, ja que explota una guerra perquè prèviament se’ls ha permès d’abusar dels dispositius.

Els adolescents tenen una forta tendència a enganxar-se a les pantalles, ja sigui al telèfon mòbil, a les consoles de joc, ordinadors o a la televisió. Això és a causa de la necessitat creada de ser part de les xarxes, a estar al dia en els videojocs i a saber el que passa al voltant d’ells, entre d’altres variables de les que de vegades els adults no controlem. La tecnologia en si mateixa és innòcua, és a dir, depenent de l’ús que li donem, provocarà hàbits, necessitats, o addiccions. És com qualsevol substància: depèn del consum, pot generar dependència o addiccions i per tant un deteriorament en les relacions familiars.

En el cas dels adolescents, la manca de control, d’horaris i de límits, comporta dependència, provocant friccions, males maneres (quan per exemple se’ls demana de deixar els videojocs) i un baix rendiment escolar, i en casos extrems es pot arribar als insults, agressions, exigències, el que condueix a un calvari familiar.

Traslladar a un adolescent la responsabilitat de gestionar l’ús de dispositius és com deixar-lo en un desert sense aigua. Correspon a pares, mares o tutors, establir unes regles, unes normes mínimes i en cas de no acceptar les directrius familiars, posar uns límits. Per a això hi ha l’estructura familiar, per a ensenyar-los, guiar-los i ajudar-los a assimilar un funcionament responsable per al seu benefici personal i de tota la família.

Els adolescents d’avui dia necessiten estar connectats, moltes de les seves relacions es mouen a través de les xarxes socials i també molts dels seus treballs escolars passen per l’ús de dispositius. La qüestió és trobar l’equilibri entre aquestes necessitats i acotar comportaments que comportin risc de mal ús. Per això convé desenvolupar i posar en pràctica pautes per reduir conflictes i malentesos en el si familiar, per a reconduir les relacions de manera que tots els components de la família se sentin satisfets, reconeguts i amb les seves necessitats cobertes.

Suggerim als pares, mares o tutors d’adolescents d’informar-se sobre les noves tecnologies tot cercant informació a la xarxa. Al nostre web hem publicat uns enllaços que són molt útils per a obtenir informació amb material audiovisual que ajuda a educar i a informar-nos. Us convidem a visitar el nostre blog i per a aquest tema cercar la publicació «Las nuevas tecnologías en la familia». Tot aquest material és de fàcil accés i només requereix d’un clic.

En la pròxima edició publicarem unes pautes que poden ser d’interès i de molta utilitat per a famílies que es troben amb problemes d’aquest tipus.

adolescència, cayac, convivència, família, internet, xarxes socials,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>