Excursió per Gombrèn: del coll de Merolla al pla de la Molina passant per l’Espluga

Fitxa tècnica

Comú: Gombrèn (Baix Ripollès) i la Pobla de Lillet (Berguedà)
Sortida i arribada: refugi del coll de Merolla (Gombrèn)
Durada aproximada: 2 hores
Distància aproximada: 5 km
Dificultat: mitjana-baixa


L’excursió que proposem surt del Coll de Merolla, a 1.100 m: puja a l’Espluga i baixa fins al gorg dels Banyuts i la carretera G-402 de Gombrèn a la Pobla de Lillet. Tot i que només són uns cinc quilòmetres té un desnivell entre tres-cents i quatre-cents metres de pujada i de baixa. Es pot fer bé en poc més de dues hores.

Refugi del Coll de Merolla.

Comencem davant del refugi del coll de Merolla agafant, a la dreta, la carretera que porta al mas la Cot, senyalitzada amb les marques grogues d’Itinerànnia i les blaves del camí ramader. Passats uns dos-cents metres surt a la dreta un petit corriol que ens porta fins a una font amb abeuradors que té al costat un roure imponent. Tornem a la carretera rural, molt rocallosa i en mal estat, que va enfilant fent ziga-zaga i amb magnífiques vistes al sud al Pedró de Tubau.

Cova de l’Espluga.

Tot pujant, a la nostra esquerra es comencen a veure antics quintans de conreu, avui pastures amb força mates. El camí segueix per un corriol que enfila de pressa fins al turó on, a mà dreta ens queda la casa de la Cot. Continuem per la carretera que planeja, ara molt herbada, uns dos-cents metres més. Després ja enfilem, lleugerament a la dreta, amb un bon pendent, entre roures i boixos, un camí que es estrenyent. Passat vora un quilòmetre arribem a la collada de l’Espluga. Aquí podem arribar-nos fins a una balma seguint a la dreta per la carena uns cent metres un caminet que es veu estassat.

La casa de l’Espluga.

Tornem a la collada i davant tenim Maials, les Viles, el pla de Pera i la casa de l’Espluga. El corriol, ben marcat, baixa entre els pins cap als prats i la carretera que puja a Castellar de n’Hug. Abans de creuar un rec, al coll del Pla de l’Espluga, deixem les marques d’Itinerànnia. Anem lleugerament a la dreta, seguint una pista forestal nova fins al refugi de l’Espluga.

El refugi de l’Espluga.

Baixem uns cent metres fins a tocar la carretera. Trobem un indicador de fusta verd i seguim direcció Mataplana, Gombrèn, durant un quilòmetre i mig, per una pista forestal que baixa. A l’esquerra tenim tota l’hora el torrent de l’Espluga tot passant per un bosc de pins i faigs. Hi ha trams de fort pendent.

Passat un terreller escarpada de penya morta, la carretera continua, herbada, fins a passar per uns avets. Ja arribem a la carretera de quitrà que puja a Mogrony i Castellar de n’Hug. La seguim avall i poc després a l’esquerra podem baixar a veure el gorg dels Banyuts. Continuem uns sis-cents metres i ja som a la G-402 que si continuem a la dreta ens porta al coll de Merolla, punt de sortida.

coll de merolla, gombrèn, la pobla de lillet,
Publicat el

Comentaris

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>